Norske William Klippgen leder nytt fond på 190 millioner norske kroner i Singapore.
Flere norske investorer satser millioner i nytt Asia-fond
Norsk fondsjef oppfordrer gründere til å se østover.
En rekke norske investorer, deriblant tidligere Lazada-president Stein Jakob Øie, McKinseys Asia-sjef Oliver Tonby og Creandum-partner Martin Hauge, er inne i det seneste såkornsfondet til Cocoon Capital, som nå er fyllt opp.
Det Singapore-baserte fondet på 22 millioner dollar, tilsvarende 190 millioner kroner, ledes av den erfarne norske teknologigründeren -og investoren William Klippgen og den britiske engleinvestoren Michael Blakey.
Pengene skal hovedsakelig plasseres i b2b-bedrifter "innen fintech, medtech og insurtech" i Sørøst-Asia, får Shifter opplyst.
– Regionen har enorme utfordringer som må løses med teknologi, og vi tror at vi kan hjelpe gründere med å bygge og skalere selskapene deres fortere, sier Blakey.
Nytt gründer-nav
Derfor satser selskapet også på omfattende mentor-program rettet mot selskapene de investerer i, på tvers av regionen. Hensikten er styrke økosystemet for oppstartsbedrifter og overtale flere bedrifter til å komme dit.
– Mange gründere her mangler støttenettverk lik de i Silicon Valley, London eller Shanghai, og vi er her for å endre det, sier Cocoons norske Managing Partner Klippgen.
Norske interesser
Fondet er én brikke i en stadig større norsk tilstedeværelse i regionen. Nylig skrev Shifter om et annet Singapore-fond, AV Growth, som har samlet 430 millioner kroner for å lokke norske bedrifter til å endre kurs fra vest til sør-øst når de søker nye markeder å vokse i. Investeringene gjøres utelukkende sammen med en av aktørene fra det norske virkemiddelapparatet.
Cocoon har en liknende avtale med Singapores statlige investeringsarm, SG Innovate, som innebærer at sistnevnte matcher opptil 70 prosent av fondets investeringer.
– Singapore er et fantastisk sted for startups og jeg tror viktigheten av landet bare vil øke de neste 20 årene. De har utviklet et sterkt økosystem for gründere helt siden 2000-tallet og bærer nå fruktene av dette, sier Klippgen.
Han viser til god tilgang på kapital, sterk IP-beskyttelse, en pro-aktiv regjering som "aktivt støtter startups" og kort avstand til resten av Asia som overbevisende argumenter.
Antler er blant de norske bedriftene som nytt godt av dette, men langt flere norske startups bør sette seg inn i mulighetene som finnes ved å se østover, mener Klippgen.
– Norske tech-startups er ofte mer avansert og har mer erfarne gründere enn det som er tilfellet her i Sørøst-Asia, og det er en kjempefordel, sier han, og legger til:
– Det norske grundere kan bli bedre på, er å tørre å ta mere risiko og å gå ut til Asia og resten av verden tidligere.