Jo Lunder under pressekonferansen etter at Økokrim har henlagt korrupsjonssaken mot han. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tidligere Telenor-topp prøver lykken som gründerinvestor i Askeladden & co

Publisert Sist oppdatert

Jo Lunde blir storinvestor i selskapet som skapte frisørkjeden Cutters.

– Det var en vurdering av menneskene, måten å jobbe på og kulturen. Vi tenkte at dette er fremtiden, måten gründerfabrikker skal se ut. Hvor mye penger vi skulle legge i det var underordnet, sier Jo Lunder til Dagens Næringsliv om investeringen.

Gjennom investeringsselskapet Mojo Partners har han og partner Morten Røisland gått inn med fem millioner kroner i Askeladden & Co -- selskapet som startet frisørkjeden Cutters. Martin Schütt, Karl-Axel Bauer, Nicolai Bauer, Lasse C. Smedsvig og Harald Aalvik står bak gründerfabrikken.

Begravelser og leger

Lunder og Røisland har ifølge DN kjøpt seg inn i alle Askeladdens fem selskaper. Etter det DN erfarer priser dette selskapene til totalt 400 millioner kroner.

Askeladden ser til bransjer som gjerne er lite konkurranseutsatt fordi de er for små til at store internasjonale kjeder og oppkjøpsfond ser på dem, men store nok til at man kan tjene penger der, ifølge Ehandel.com.

I dag er de blant annet i gang med Dr. Dropin, Verd Begravelse og Paint´n sip. I sommer gründet de selskapet Squeeze som utfordrer massasjebransjen. 

Saksøkte staten

Jo Lunder ble rikskjendis da han ble pågrepet og siktet av Økokrim i november 2015. Bakgrunnen var en betaling på 30 millioner dollar fra telegiganten Vimpelcom til Takilant i Usbekistan høsten 2011, like etter at Lunder hadde tiltrådt som konsernsjef i selskapet der Telenor er medier, ifølge NTB.

Økokrim etterforsket hvilken kunnskap den tidligere Vimpelcom-sjefen hadde da han godkjente en transaksjonen hvor 30 millioner dollar ble overført til et selskap kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan.

Ganske nøyaktig to år etter at Økokrim åpnet en av de mest oppsiktsvekkende korrupsjonssakene i Norge, ble etterforskningen henlagt og anklager mot Lunder frafalt.

Jo Lunder var konsernsjef i Fredriksen-gruppen da han ble pågrepet og siktet av Økokrim. Han ble kort tid etter siktelsen permittert fra jobben. Halvannen måned senere ble det klart at han sluttet for godt.

Tidligere i sommer ble det klart at han saksøker staten for 400 millioner kroner.