-- Vi har hele tiden spurt oss hvordan vi kan nå direkte ut til sluttbrukerne. Og da er det få som kan skilte med distribusjonskraften til Schibsted, sier gründer Atle Christiansen i Fronteer Solutions.
Annonse
Selskapet har utviklet en aksjerobot som velger investeringen til deres Faktorfondet Harvest. Schibsted går nå inn og eier 16 prosent av aksjene i den norske startupen.
-- Vi erstatter menneskelige forvaltere med maskiner. Vår oppfatning er at over tid vil maskiner og programvare ta bedre beslutninger enn mennesker, sier Atle Christiansen i Fronteer Solutions.
Teknologien baserer seg på matematiske modeller og internasjonalt anerkjent forskning. I et stort univers med flere tusen globale aksjer vil maskinenes enorme datakraft være uovertrufne. Fronteer har tatt for seg hele verdikjeden, og kuttet det Christiansen kaller «fordyrende mellomledd». Siden oppstarten har de hentet inn store mengder rådata, og konsentrert seg om å automatisere investeringsprosessen i alle ledd. Det er i første omgang den tradisjonelle forvalteren som blir overflødig.
Annonse
Annonse
-- Det er både en bedre og billigere løsning for forbrukeren, hevder Christiansen.
Selskapet var et av de første som flyttet inn i StartupLab i 2012. Nå har de kontorer i Oslo sentrum.
Distribusjonskraft
-- Hvorfor var Schibsted interessant for dere?
Annonse
-- Vi har vært live en stund, etter at vi lanserte for halvannet år siden. Nå har vi snart 1000 kunder, og har bevist at vi klarer å selge vårt produkt direkte til sluttkunden. Vi er nå kommet til neste fase hvor målet å skape lønnsom vekst og skalere virksomheten. Men spørsmålet er hvordan vi skal klare dette. Vi har prøvd et spor der vi utforsket samarbeid med etablerte finansaktører, men vi har hele tiden spurt oss hvordan vi kan nå direkte ut til sluttbrukerne. Og da er det få som kan skilte med distribusjonskraften til Schibsted. Så dette er et bevisst valg.
Christiansen har dessuten en god relasjon til Schibsted, etter at selskapet investerte i Point Carbon, som han var med på å starte. Analyseselskapet ble solgt til Thomson Reuters for 1,1 milliarder kroner, og ifølge Finansavisen satt Atle Christiansen igjen med 50 millioner.
Annonse
Mediegigant inn i sparing
For Schibsted er dette første steg inn i sparemarkedet, i en tid der mediebransjen er i endring og det gjelder å se andre muligheter enn bare de tradisjonelle forretningsmodellene.
Annonse
Christiansen tror Schibsteds inntreden i sparemarkedet, kan være banebrytende, som en av de første mediebedriftene i verden som begir seg inn i dette landskapet.
-- Til nå har fintech handlet mye om mobilbetaling og lån. Det neste store slaget vil stå innen sparing og investering, og hvordan nå ut og bygge tillit blant privatkunder. Der kan Schibsted bidra, mener Christiansen.
Ikke Snapsale-tenkt
-- Vi må jo også snakke om elefanten i rommet, saken mellom Snapsale og Schibsted, der førstnevnte hevder seg skrudd av sistnevnte. Har det vært noe dere har tenkt mye på?
-- Dette anser jeg som et forhold mellom Schibsted og Snapsale. Mitt inntrykk er at man har lært av den saken, med tanke på hvilke modeller og avtaleverk man velger. Vi er uansett veldig godt fornøyd med avtalen og samarbeidsplattformen vi har fått. Så for oss er det uproblematisk, sier Christiansen.
Etter emisjonen sitter Schibsted 16 prosent av Fronteer, og en opsjon på å doble denne eierandelen. Partene ønsker ikke å gå ut med investeringssummen, men det er snakk om et tosifret millionbeløp. Det er delt opp i et rent kontantbidrag, samt markedsføring gjennom Schibsteds kanaler.
Satser i Sverige
Foruten at Fronteer Solutions styrker satsingen i Norge, vil pengene gå til å lansere satsingen i Sverige så snart som mulig.
-- Vi har bygget stein på stein, og gjort oss mange erfaringer underveis som vil bli nyttige, når vi skalskalere dette opp. Vi er et lite selskap med store ambisjoner, sier Christiansen.
Han tror produktet passer minst like godt i Sverige.
-- Ja, kanskje enda bedre også, sidene sparemarkedet i Sverige er mer modent.
Et lite antall svensker har allerede prøvd ut tjenesten, noe som skal skaleres kraftig opp i nærmeste tid.
Fronteer Solutions tjener penger ved å ta en prosentandel av pengene der forvalter på vegne av brukerne. Faktorfondet Harvest tilbys også til en betydelig lavere kostnad enn tradisjonelle fond. Mens gebyret gjerne er på halvannen prosent hos konkurrentene, er Fronteer nede i 0,59 prosent. Foreløpig er det imidlertid ikke de store inntektene.
-- Vårt mål er at dette skal være relevant for folk flest, og vi har fremdeles en lang vei å gå. Det er et volumspill, der vi må nå bredt ut. Da trenger vi et vesentlig større volum.
-- Hva er målet?
-- Hvis vi skal være hårete, så ser vi på de største fondene. De har langt over hundretusen kunder, og vi ser ingen grunn til at vi ikke skal bli like store. Vi ønsker å være et bredt og godt fond for folk flest. Det er en million nordmenn som sparer i fond, og vi vil at så mange som mulig av disse skal vise oss tilliten.
Sterkt team
Rune Røsten, leder for Schibsted Growth Norge, legger vekt på at Fronteer Solutions har et sterkt team.
– Vi har jo investert med Atle tidligere i Point Carbon, og var godt fornøyd. Denne gangen har han samlet et veldig bra team, samtidig som Fronteer leverer et bedre produkt til brukerne til en lavere pris, som er akkurat slikt vi leter etter. I tillegg er dette skalérbart, sier Røsten til Finansavisen.
FAKTA:
Fronteer Solutions ble etablert i 2012 av Atle Christiansen, Håken Jevne og Thomas R. Larsen. Selskapet har åtte ansatte med bakgrunn fra NTNU og NHH innen kvantitativ finans, kunstig intelligens og datavitenskap. Har etablert fondet Harvest som har en forvaltningskapital på 159 millioner kroner. Foruten gründerne og nå Schibsted, sitter Founders Fund og Investinor på eierandeler i selskapet.