En av de mistenkte fra det politiet mener er en Bitcoin-bande som stjeler datamaskiner har rømt, og politiet overvåker nå el-nettet. Foto: Creative Commons/4liberty.eu
En av de mistenkte fra det politiet mener er en Bitcoin-bande som stjeler datamaskiner har rømt, og politiet overvåker nå el-nettet. Foto: Creative Commons/4liberty.eu

Islandsk politi jakter Bitcoin-banditt: Rømte fra åpen anstalt etter tyverier av 600 datamaskiner

Publisert Sist oppdatert

Politiet mener 600 stjålne maskiner vil brukes til Bitcoin-utvinning, og overvåker nå el-nettet.  

Sindri Thor Stefansson er én av de totalt elleve mistenkte i flere innbruddssaker der datamaskiner verdt til sammen 27 millioner kroner har blitt stjålet fra datasentraler rundt omkring på Island. Nå har Stefansson rømt fra en åpen anstalt, der han ventet på at saken skulle komme opp for retten.

At Stefansson var forsvunnet, ble imidlertid ikke oppdaget før han hadde reist fra landet. Med falsk identitet tok han flyet til Arlanda, der han landet 07.35 tirsdag morgen. Han er fortsatt på rømmen. Ombord på samme fly skal Islands statsminister, Kathrin Jakobsdottir, ha befunnet seg. Hun skulle til Stockholm for å møte Indias statsminister, Narenda Modi.

-- I en skala vi aldri har sett tidligere

Mediene har gitt de mange tyveriene samlebetegnelsen "Det store Bitcoin-kuppet". Olafur Helge Kjartansson fra det islandske politiet fortalte om omfanget av tyveribandens gjerninger, i et intervju med AP.

-- Dette er et tyveri i en skala vi aldri har sett tidligere, hvilket gjør at det ser ut til å dreie seg om omfattende organisert kriminalitet, sier Kjartansson til AP.

Politiet overvåker el-nettet -- dette fordi de mistenker at datamaskinene skal utvinnes i jakten på Bitcoin. Datakraften denne typen utvinning krever vil gi seg utslag som en synlig endring i strømforbruket der maskinene er.

Powered by Labrador CMS