Det er åpenbart et stort marked for å gjøre foreldre lykkeligere, mente juryen i Oslo Startup Weekend om vinneren.
Annonse
Oppdrag: Gjør byen smartere og bedre. I løpet av en helg skal deltagerne på Oslo Startup Weekend danne team, finne en ide og utvikle den videre. Det som begynner med så å si blanke ark på fredag, ender i en pitchekonkurranse foran en tung jury på søndag, bestående av blant andre X2-direktør Sean Percival, IKT-Norge-sjef Heidi Austlid, Unacast-gründer Kjartan Slette med flere.
Treffe nye venner, hindre hjerteinfarkt, få raskere kaffe, signering av kontrakter, frakte brukte møbler, dele restaurantregninger, sikre barn i trafikken og tilganger til helsejournaler. Det var et bredt spekter av ideer som hadde kommet litt nærmere en realitet i løpet av helgen som var.
Glade foreldre
Annonse
Seieren gikk til "gründerteamet" som vil gjøre livet til mødre og fedre bedre. Kartapplikasjonen Happy Parents hjelper foreldre med å finne alt fra lekeplasser, kafeer med bleieskiftmuligheter, arrangementer og annet de måtte trenge. Vinnerne, ledet an av Barbara Casacuberta, var svært overrasket.
- Jeg hadde ikke trodd at ideen min ville bli valgt ut som prosjektet vi skulle jobbe med, og jeg hadde iallfall ikke trodd at vi ville vinne, sier Casacuberta, opprinnelig fra Barcelona.
Hun kom til Oslo for halvannet år siden og fikk ideen da hun var ute i mammapermisjon. Det var ikke lett å finne frem til de nødvendige babyfascilitetene i en ny by. Tanken er at appen skal samle den nødvendige informasjonen på ett sted. Applikasjonen vil navigere deg frem til nærmeste bleieskiftested ved behov.
Annonse
Sterkt team
Juryen var enig i at travle Oslo-foreldre trenger mer hjelp med å håndtere hverdagen. Og påpekte at den norske hovedstaden ikke er det eneste stedet der dette er et behov.
Annonse
- Vi opplevde også at det var et sterkt team, som kan klare å skaffe den store brukermassen som må til for at dette blir en suksess, sier juryleder Sean Percival, X2-direktør og engleinvestor.
Selv har Casacuberta jobbet fem år hos Google i Dublin, før hun flyttet til Oslo med sin norske mann. Med i teamet hadde hun Lars Aune-Moore, Roberta Lemgruber og Monica Kaczor. Hvor av de to sistnevnte måtte ta til tårene da det var klart at Happy Parents gikk av med seieren.
Annonse
Vil realisere
Vinnerne får to måneders gratisplass i coworker-spacet The Kasbah Hub, samt deltagelse på Angel Challenge Mentoring Evening. Casacuberta og deler av teamet er fast bestemt på å forfølge ideen videre.
- Jeg vil at vi skal få til dette. Målet er å få tjenesten opp å gå, sier Casacuberta.
Når det gjelder forretningsmodellen, ser hun for seg at selskapet skal tjene penger på avtaler de inngår med ulike næringslivsaktører som for eksempel kafeer, kinoer eller arrangementer. Selv om hun synes Oslo er en bra by å være mor i, skulle hun gjerne også sett at flere spisesteder hadde et bedre tilbud til småbarnsforeldre - med for eksempel lekeområder innendørs. Noe som er vanligere storbyer i Europa.
- Dette vil jo være en måte å teste om dette er en god målgruppe for serveringsstedene, mener Casacuberta.
Imponert
For Sean Percival er det tredje gang han er med på Oslo Startup Weekend. Han er imponert over hva teamene får til i løpet av en helg.
- Jeg anbefaler alle med en idé, eller som bare er nysgjerrig på hvordan startups virker, til å gi det en sjanse. Oslo trenger flere opplegg som dette for å gjøre det lettere for potensielle gründere å bli en del av startupmiljøet, mener Percival.
Også leder Heidi Austlid i IKT-Norge mener at startup-helgen er en viktig arena for læring. og det er viktig for organisasjonen å delta på startupscenen med kompetanse og tid.
- Det er positivt med stor tverrfaglighet, og jeg liker at det er mange jenter med. Det gir håp for næringen, sier Austlid.
"Runners up"
Austlid forteller at det ikke var lett å komme frem til en beslutning, og at det var mye diskusjon i juryen. Foruten Happy Parents, kåret de tre "runners up".
Den første var Buddy Bot, som skaffer deg venner og forretningskontakter via messenger. Juryen påpeker at det er en rekke slike tjenester for dating, men at det ikke finnes mye slikt for andre typer bekjentskap.
- Et godt konsept, spesielt for sky nordmenn, ifølge Sean Percival.
Den andre var Groove, en tjeneste som hjelper deg med frakt av møbler og andre gjenstander som du kjøper på Finn.no.
- Jeg har sett dette virke i en del markeder i California, hvor det i likhet med Oslo er mange som ikke har egen bil. Det er definitivt noe jeg kunne tenkt meg å benytte meg av, sier Percival.
Den tredje blant "runners up" var City Kids og Local Super Hero - et applikasjonskonsept, der barna utforsker nærmiljøet i trygge omgivelser sammen med foreldrene sine. Ved hjelp av et interaktivt kart, legger barna (ved hjelp av foreldre) inn steder som er fine for barn i nærmiljøet, (lekeplassen, fotballbanen, hundremeterskogen) eller de kan se hva andre familier eller offentlige institusjoner har oppgitt av tips. Foreldre og barn kan også melde i fra om feil og mangler i nærmiljøet, en av aktivitetene i appen der brukerne bidrar til å gjøre nærmiljøet tryggere og bedre, derav navnet Local Super Heroes. Hovedpoenget med appen er at det skal bli lettere for foreldre og barn å finne frem til de gode, trygge møteplassene for barn.
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Hør også vår seneste podcast med bok-tech-gründer Anders Storbraten i Pulsereads. Han møtte veggen hos den mektige bokbransjen da han ville lage «Spotify for bøker», men nå har han brukt lærdommen fra nedturen til å utvikle «Facebook for bøker», der lesehester kan få betalt for å anbefale bøker til andre. I podcasten får vi høre om den tøffe veien frem til lanseringen, og hvordan han i toppidretten og den internasjonale finansbransjen lærte seg å jobbe hardt og ikke gi seg. Ellers: Om hvilke bøker han selv liker. Om søvnløse netter. Om kjipe forsinkelser. Om hvorfor norske selskaper ikke bør bruke tid på å jakte funding i Silicon Valley. Om hvordan det er å brenne egen formue for å bygge en startup. Og forøvrig en påstand underveis om at det kan lønne seg å være født sent på året, for å gjøre det godt som gründer.
Hør hele podcasten med Anders Storbråten på Shifter. Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».