Ekteparet Kristian Bye og Katja Marty Bye har drevet Bedd sammen. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Bedd er Bright-Byes nye baby: Og denne gangen gjør han det sammen med kona

Publisert Sist oppdatert

Ekteparet Kristian og Katja Bye lever gründerlivet sammen. Nå skal de gjøre byens tak grønne, og har 27 tonn stål klart til produksjonen. 

-- Det begynner å bli litt av et volum -- og vekt -- på businessen nå, sier Kristian Bye, gründeren av den kjente startup-suksessen Bright, som blant annet formidler solcellelamper til flyktninger og fattige i Asia og Afrika. Lampen var egentlig ment å lyse opp kveldene for turister med telt og primus ute i den norske villmarken, men ble raskt plukket opp internasjonalt.

I dag er det en annen startup som står i fokus: Bedd -- et selskap for blomster-, plante-, og dyrkekasser som kan settes opp og skrus sammen til kasser på nærmest ubegrensede størrelser. Selskapet ble gründet av industridesigneren Bjørn Bye (Kristians bror), hageeksperten Jeanette Grønli, og altså Katja Bye, tidligere Lillelam-gründer -- og nå daglig leder og eneste ansatte i Bedd. Ektemannen Kristian Bye kom inn som hovedaksjonær da selskapet hadde sin første emisjon i 2016.

Byggeklosser

Selv om Bedd-prosjektet neppe kan sies å være så forskjellig fra både Bright og Lille Lam, er det visse fellestrekk som har fulgt med fra hvert prosjekt, videre til plantekassene.

-- Alt vi har jobbet med tidligere har egentlig handlet om grunnleggende god design, basert på skandinavisk, god designtradisjon. Det må være estetisk, det må være funksjonelt, og det må være rimelig tidløst. Det grunnleggende konseptet hos Bedd er litt som Lego. Det er et system der man har fire byggeklosser der man kan bygge alt fra små, enkle løsninger for en balkong, til store strukturer for takterrasser eller hageanlegg, forteller Katja Bye.

Grønn takrevolusjon

Katja Marty Bye og Kristian Bye på Oslo Design Fair. En Bright Products-lampe ble for anledningen tatt med til designmessen. Foto: Bedd

En del av ideen bak Bedd er at takterrasser og balkonger skal tåle vekten av plantekassene, både med og uten planter. Dermed er konstruksjonen også relativt enkel -- på det minste kan fire stålplater settes sammen til en én kvadratmeters stor kasse.

— Nesten alle nye bygg i Oslo planlegger jo for at de skal ha grønne tak eller terrasser. Det kommer til å bli et enormt marked for gode og lette konstruksjoner man kan sette på disse byggene. Det er noe som skal vare lenge. Det finnes materialer som nok er lettere for et tak, men vi ville være sikre på at beddene holder lenge. Det skal være god kvalitet og ikke noe som spiller inn i bruk- og kastmentaliteten mange har, sier Katja Bye.

Har gjort prosjektene til fellesprosjekter

Startup-paret Bye deltok nylig på Oslo Design Fair, med en egen stand der de hadde en hage -- med både hagestoler og solhatter -- og stålbeddene som etter planen skal innta hustakene i tiden fremover.  De avviser at de har surfet på suksessen fra tidligere prosjekter da Bedd-ideen skulle spire i startupverdenen.

-- Selskapet ble startet med et skikkelig "bootstrap"-budsjett. Vi var fem stykker da vi startet Bedd. Vi hadde veldig lite penger til det da vi begynte, og ikke mer enn at det var akkurat nok til de første prototypene og å teste dem, sier Kristian Bye.

Et godt team

At å starte noe eget kan tære på både vennskap, parforhold og kollegiale forhold er ikke noe nytt. Både Kristian og Katja Bye trekker frem viktigheten av å ha et godt team hele veien når man skal gründer noe -- og at det kan være utfordrende å både være gründer og innlede et forhold til noen utenfor gründerverdenen.

-- Det er noe jeg opplever at vi har vært gode på -- vi har satt oss ned og gjort prosjektene våre til fellesprosjekter. Selv om det formelt sett kun har vært én av oss som har vært ansatt i selskap vi har startet, har vi ikke startet ting alene. Vi har dratt lasset sammen og jobbet sammen for å nå hverandres mål. Vi har vært enige om målene våre. Da er premissene lagt, og vi vet hvor vi vil, sier Katja Bye.

Som gründer har man aldri helt fri -- viktige møter, konferanser og deadliner kan gå utover både ferier, bursdager og høytider. Det kan bli utfordrende for dem som bare ser gründerlivet fra utsiden -- og som ikke har tatt høyde for at det meste må planlegges med et visst forbehold.

-- Det å være i et parforhold hvor én er gründer og bærer masse risiko og ansvar -- da er gründerlivet egentlig risikosport for et forhold også, sier Kristian Bye.

Gründermiddag

En annen fordel ved å både være gründer og gift med en gründer er diskusjonene rundt middagsbordet: Der andre ofte kun diskuterer det som har skjedd i dag, har familien Bye drøftet temaer som ullklær for barn, solcellelamper for turister og flyktninger, og plantekasser for dem som tenker stort og smått, inn i de sene kveldstimer.

Bedd-gründerne Katja Marty Bye, Bjørn Bye og Jeanette Grønli.

-- Man klarer liksom ikke helt å slippe det man driver med, og da er det faktisk bedre å sitte å prate om ullklær, solcellelamper og plantekasser på kveldstid enn at én maser om det hele tiden mens den andre bare har lyst til å ha fri, sier Kristian Bye.

Barneoppdragelse

Barna i familien Bye har -- etter mange års påvirkning -- også begynt å komme med egne gründerideer. Katja trekker frem at de yngste i familien i prinsippet ikke har "lært" å være redde for å prøve nye ting eller komme med egne ideer.

-- Barna blir uredde for ting. De får lyst til å prøve seg på noe eget, og er ikke redde for å skape noe. Dét mener jeg er den viktigste verdien jeg har opplevd ved det å være gründer: Jeg kan skape hverdagen min selv og er ikke avhengig av noen andre for å gjøre det, sier Katja Bye.

Kristian mener at også gründerlivets utfordringer kan gi barna positive erfaringer.

-- Man "tvinger" på en måte sine egne unger til å forstå at et liv som gründer ikke er å gå på jobben hver dag og få penger. Å være gründer innebærer risiko, men det er også masse bra ting med at de får innblikk i hvordan det er. Man blir mer sårbar, og er nødt til å vise det. Ting går ikke alltid som planlagt, men da blir ungene og partneren dem som sier "jo, men dette skal gå bra", sier Kristian Bye.

Fire år uten lønn

Drømmen om å bli gründer eies av flere enn dem som faktisk er det. Og langt i fra alle lykkes -- det er først og fremst dem som har oppnådd noe som kommer frem i medienes søkelys.

-- Men det er jo viktig å si at gründerlivet er et helvete også. Slik som det var for Katja og makkeren hennes -- de gikk jo fire år uten lønn for at Lillelam skulle bli det de ville. Så du tar en "beating" som familie -- privatøkonomisk er det omtrent 600.000 som blir borte fra familieøkonomien, i året, sier Kristian Bye.

Å ha samme innstilling til usikkerheten gründertilværelsen kan innebære er helt essensielt for at roen i parforholdet og familien skal bevares. Hvis den ene tror "skipet" synker, og den andre kun ser et hull som etterhvert vil fikses, kan uoverensstemmelser og krangler fort bli en del av hverdagen.

-- Hvis man ikke er enige om at "dette gjør vi", og har avklart det, da blir det ganske strevsomt når man begynner å merke at kontoen er tom og regningene strømmer inn. Så man må være enige om det, hvis ikke blir det å leve med en gründer helt uutholdelig, tror jeg, sier Kristian Bye.