FINANSIERING

Nordea-tall viser at åtte av ti startups ikke når egne omsetningsmål

Norske oppstartsselskaper er alt for optimistiske i forhold til egen utvikling, viser en analyse av selskapene som har vært til vurdering hos Nordea.

Håvard Lindtvedt, leder for Nordea Startup & Growth og BI-studenten William Klungland har finstudert utviklingen i selskaper som har søkt om lån hos Nordeas «startup-hjelpere».
Publisert

Det viser tall fra en analyse av drøyt 100 oppstartsselskaper som har vært i kontakt med lånearmen Nordea Startup & Growth siden de begynte å låne ut penger til startups i 2018.

Tallene kommer både fra selskaper som har fått lån og selskaper der banken mente det var for tidlig med lånefinansiering. De er sammenstilt av BI-student William Klungland, som en del av hans bachelor-oppgave i entreprenørskap.

Han har sett på hvordan omsetning og EBITDA i selskapene har utviklet seg i forhold til det «business case» som ble levert i forbindelse med lånesøknaden til Nordea.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Det viser seg at etter to år har åtte av ti selskaper lavere omsetning enn hva de hadde planer om, og omtrent to av tre selskaper har lavere EBITDA enn prognosen, forteller Klungland.

Bommer grovt på prognosene

Undersøkelsen viser også at en ikke ubetydelig andel av selskapene bommer grovt på sine prognoser, særlig når det gjelder EBITDA-tall.

102 selskaper fikk sine EBITDA-tall sjekket. Av disse gjorde 67 det dårligere enn prognosen, og av disse 67 var det litt over halvparten, 35, som bommet med mer enn 90 prosent på prognosen.  Tre selskaper bommet faktisk med over enn 1000 prosent. 

For de 106 selskaper som fikk sine omsetningstall gransket, var det derimot bare 4 av 87 selskaper som bommet med mer enn 90 prosent på prognosene.

Det bør tillegges at undersøkelsen viser at det også finnes noen flere vellykkede selskap med i undersøkelsen. Den viser at seks bedrifter etter to år hadde overgått sine enge prognoser med mer enn 90 prosent, både hva gjelder omsetning og EBITDA.

Ikke overrasket

Leder for Nordeas lånevirksomhet til startups, Håvard Lindtvedt, er ikke helt overrasket over funnene, til tross for at det er første gang man har gått i dybden på sin egen statistikk.

– Det er viktig å ha ambisjoner og sette seg store mål som man kan jobbe mot, og i så måte er det ikke så rart at prognosene ikke helt treffer, sier Lindtvedt.

Han forteller at Nordea i Finland har gjort en lignende undersøkelse med omtrent de samme resultatene.

Risikerer å gå tom for penger

Konsekvensen av at startups bommer til dels kraftig på sine inntektsprognoser, er ifølge Lindtvedt åpenbar: De vil gå tom for penger langt tidligere enn de tenkt seg.

– Da har de to valg. Fylle på med mer cash. Det krever investorer som har evne og vilje til å gå inn med mer kapital. Eller så må de kutte kostnader. Det går gjerne ut over veksten, og er aldri noen god plan, sier Lindtvedt og legger til:

– Noe av det viktigste vi gjør, er å rådgi gründere på at de også må planlegge for et slikt scenario.

Han forteller at de helt siden Nordea Startup & Growth startet har bedt lånesøkere om å legge frem et alternativt scenario der veksten går langsommere enn det selskapet har lagt opp til.

– Vi ønsker å gjøre dem bevisste på å alltid ta høyde for at det kan skje, og at hvis de ikke gjør det kan de komme i en veldig vanskelig situasjon, sier Lindtvedt.

– Det er viktig å anerkjenne at alle oppstartsbedrifter står ovenfor usikkerhet, og å ikke treffe på prognosene er verdifull læring som gir mulighet for endring og vekst, legger Klungland til.

Nordea-kundene klarer seg bedre

Av de drøyt 100 selskapene i undersøkelsen er 60 av dem kunder av Nordea Startup & Growth, mens resten er selskaper som har fått avslag på lånesøknaden. Ikke helt uventet gjør kundene det bedre på alle parametere.

De som gjør det dårlige ligger tettere opp mot prognosen og de som slår prognosen gjør det med større margin.

Om det kommer av «nudgingen» fra Nordea, eller er et resultat av at gode selskaper mer sannsynlig får lån, viser imidlertid ikke tallene.