James Murdoch investerer millionbeløp i norsk droneselskap fra NTNU
Sønnen til mediemogulen Rupert Murdoch, James Murdoch, har investert i det norske selskapet UBIQ Aerospace. Nå skal de hindre flykræsj gjennom en unik avisings-teknologi.
Is på fly-vinger og propeller er en stor utfordring for luftfartøy i kalde klima. I verste fall kan is på flyvinger føre til kræsj.
Selskapet UBIQ Aerospace har utviklet et avisingssystem for luftfartøy (D-ICE), som ved hjelp av en algoritme kan hjelpe til å detektere når det er is i luften og på vingene.
-- Systemet er videre koblet til elektriske paneler på for eksempel vingene, som kan aktiveres for å unngå «icing». Systemet kan operere helt autonomt og er vesentlig mer energieffektivt enn andre løsninger, sier Kim Lynge Sørensen, gründer og daglig leder i UBIQ Aerospace, til Shifter.
I første omgang fokuserer de på droner, selv om samme prinsipp kan benyttes på bemannede fly.
-- Vi fokuserer først på ubemannede luftfartøy fordi der finnes det i dag ikke en løsning, markedsbarrieren er mye lavere og det gir et tydelig fokus. Men det er klart at denne løsningen også kan benyttes på bemannede fly, sier Lynge Sørensen.
Testet med NASA og US Airforce
Lynge Sørensen startet selskapet sammen med Kasper Trolle Borup, og begge har en PHD i kybernetikk fra NTNU.
Teknologien er basert på arbeidene til Lynge Sørensens veileder Tor Arne Johansen fra 2013.
Både NASA og den amerikanske kystvakten har fattet interesse for D-ICE, og den første testen ble kjørt i Alaska med det amerikanske flyvåpenet og NASA.
i 2017 opprettet Lynge Sørensen og Trolle Borup selskapet UBIQ Aerospace for å kommersialisere D-ICE-teknologien.
Investorer med kontakter i Pentagon og det amerikanske senatet
UBIQ Aerospace hentet nylig penger fra Murdochs investeringsselskap Lupa Systems samt NTNU Accel.
--Jeg kan dessverre ikke si hvor mye vi har hentet annet enn at det er mer enn fem millioner kroner, sier Kim Lynge Sørensen, gründer og daglig leder i UBIQ Aerospace, til Shifter.
Etter emisjonen sitter NTNU OG Lupa Systems på til sammen 20 prosent av aksjene, mens gründere og ansatte sitter på resten.
Lynge Sørensen forteller at de støtte på Ben Fitzgerald fra Lupa Systems på et Innovasjon Norge-arrangement i mars i år, hvor Ben var en av talerne. De fant tonen, og noen måneder senere gikk Lupa inn på eiersiden.
--Det mest spennende med Lupa er ikke pengene de skyter inn, men hvilke ressurser de sitter på. James Murdoch har erfaring fra store amerikanske selskaper, og Ben har et stort kontaktnett i Pentagon og har erfaring fra det amerikanske senatet, sier Lynge Sørensen.
-- Hva blir deres største utfordring nå?
-- Den største utfordringen er å komme på markedet til rett tidspunkt med rett produkt. Vi vil fremover jobbe for å få inn testpartnere for å sikre at vi lager produktet som sluttkunden vil ha. Vi har heldigvis en god liste med potensielle partnere allerede, men vi vil ha behov for enda flere, sier Lynge Sørensen til Shifter.