HODEJAKT: Kathinka Helland Nordmo (26) og Christer Hansen Eriksen (26), daglig leder i leieting.no, diskuterer jobbmuligheter i oppstartbedriften. Foto: Lucas H. Weldeghebriel
På startupjobbjakt i Bergen. 16 startups møtte 100 håpefulle jobbsøkere.
Å rekruttere til en oppstartbedrift er ikke lett. Det er heller ikke åpenbart hvor man skal gå hvis man vil jobbe i en startup.
Annonse
−Det er ikke bare å banke på døra til et lite oppstartselskap med to personer hvis man vil jobbe i en startup, sier Kjetil Holmefjord, inkubatorsjef ved StartupLab i Oslo.
«Join a startup» er et initiativ fra StartupLab, som har vært arrangert tre ganger i Oslo, en gang i Trondheim, og på tirsdag var det første gang i Bergen, i samarbeid med Bergen Teknologioverføring (BTO).
Det foregår ved at et 16 selskaper pitcher bedriften sin på to minutter for 100 oppmøtte jobbinteresserte. Etter pitchene står de ulike bedriftene tilgjengelig på stand og kan slå av en uformell prat med de som fattet interesse for dem.
Annonse
Ableon, som lager en sikker dusj for eldre, Leieting.no, som har en plattform for utleie av tingene dine, og Easybnb, som sørger for at noen administrerer boligen din på Airbnb, var noen av selskapene som pitchet et jobbhungrigpublikum.
−Et viktig suksesskriterium for en startup er et bra team. Hvis vi kan hjelpe startups med å få inn ny kompetanse, så gjør vi et arbeid som er i tråd med brandet vårt, sier Holmefjord i StartupLab.
Han forteller at de to første eventene de har holdt resulterte i at 50 prosent av selskapene fant relevante jobbsøkere.
Annonse
−Den tredje gangen resulterte i at 25 prosent av selskapene fant kandidaten, sier han.
−Hvorfor vil noen jobbe i en startup til lavere lønn?
Annonse
− Fordi de kanskje vil ha større påvirkning på det de driver med. I stedet for å være en liten brikke i et stort spill, får man større frihet og større påvirkningskraft. Det er det kanskje verdt mot redusert kompensasjon, sier Holmefjord.
Eller fordi de rett og slett er på utkikk etter jobb, slik den nyutdannede matematikeren Mats Brun (28) er. Etter å ha søkt på 15 jobber, var ikke jobbmarkedet så lukrativt som man kanskje skulle tro for en med Mats' bakgrunn.
Annonse
− Jobbmarkedet er ikke topp om dagen. Har søkt i et par måneder, men det er ikke så mye å hente. Det kan være et godt alternativ å jobbe i en startup. Det virker gøy, man får være med i en fersk bedrift fra starten og utvikle selskapet i stedet for å komme inn på et senere tidspunkt. Det virker også veldig lærerikt, sier Brun.
Kathinka Helland Nordmo (26) er også nyutdannet. Med en siviløkonomiutdannelse fra NHH snuser hun nå på selskaper innen delingsøkonomien. Da Shifter møter henne, står hun og snakker om muligheter i delingsøkonomi-selskapet leieting.no med daglig leder Christer Hansen Eriksen, også han 26 år gammel.
− Vi ser etter talent, uansett hva det er, sier han.
Han forteller Helland Nordmo at de hentet penger i en emisjonsrunde i mars, blant annet gjennom å spørre sine mest aktive kunder. 28 av dem sa ja, og overførte tilsammen 1,1 millioner kroner. I tillegg gikk BTO inn med 1 million pre-såkornskroner.
Hvorvidt tirsdagens jakt resulterte i konkrete ansettelser, er for tidlig å si. Men at det etableres stadig flere startups, og at disse har behov for arbeidskraft samtidig som stadig flere mister jobben, er det ingen tvil om.
−Vi håpte på 50 påmeldte, men det kom nesten 100, sier arrangør Caspar M. Lund i Bergen Teknologioverføring (BTO).