Hennes CV-startup vokser, også ut av egen bransje: – Målet er «å spotte» alle talentene der ute
Wa.Works-gründer Stine Andreassen (26) fulgte barndomsdrømmen om å bli «sjef». Nå også over sin egen far.
Stine Andreassen svarte aldri «lærer» og «sykepleier», likt som klassevenninnene - på spørsmål som «hva skal du bli når du blir stor, da». Hun skulle bli sjef.
– Jeg så på foreldrene mine som alltid tok kontroll, enten det var i idrettssammenheng - eller på jobb. Jeg hadde også lyst til å være den drivkraften på et lag eller i et team.
Som nyutdannet ved BIs «entreprenørskap og økonomi»-studier, var 24-åringen fra Bergen en ideell sparringspartner for farens nyfødte prosjekt om å digitalisere rekrutteringsprosessen av IT-kandidater.
– Det var sånn det startet. Jeg jobbet i en periode gratis for min far, og nå er det han som jobber for meg, forteller 26-åringen om medgründer og nå salgssjef, Arve Andreassen.
Les også: Rekrutteringsgründere går sammen for å jakte på smartinger
Kompetanse i fokus
Wa.Works er i dag en «digital møteplass» for nærmere 7000 arbeidskandidater, i bruk hos storkunder som DNB, Knowit, Capgemini, Frende og NAV - knapt to år etter oppstarten.
– Det er så mange flinke folk som aldri blir anerkjent for kompetansen sin. Innenfor IT er det for eksempel rågode utviklere, men de har kanskje dysleksi og dårlige karakterer. Istedenfor å fokusere på personlighetstyper, lar vi kompetansen stå i sentrum, forklarer Andreassen - og påpeker den økonomiske gevinsten:
– Å manuelt gå gjennom ulike CV-er, og vurdere de opp mot hverandre, er et stort arbeid som også koster masse penger. Vårt system finner umiddelbart kundens «match» nummer én, to og tre, og hvem som er tilgjengelig - på en mer rettferdig måte overfor kandidatene.
20 millioner kroner
I fjor gjennomførte selskapet to parallelle emisjoner på totalt to millioner kroner. Da var også tidligere én million hentet hos ulike investorer - og 1,5 millioner kroner mottatt i oppstartslån fra Innovasjon Norge.
I en pågående ny runde, er målet nå å hente minst ti millioner kroner, helst tjue - «sånn at vi kan puste litt».
– Vi kommer til gå i pluss på IT-bransjen i neste år, men ønsker å ekspandere til andre bransjer - og med ekstra kapital får vi roen til å vokse også der, sier Andreassen, og nevner olje- og gass som neste bransje ut.
– Vi så tidlig at den bransjen skrek høyest etter en løsning som dette, men i og med at vår kompetanse var fra IT, var det minst risikabelt å starte et sted vi allerede hadde nettverk og bransjekunnskap, sier Andreassen.
Internasjonal interesse
Så langt har responsen på ny emisjon, vært stor hos europeiske VC-er. Her har markedet for vekstkapital eksistert lengre, er større - og er dermed også mer modent, mener Andreassen.
– Vi håper å se grønne tall i alle bransjer i 2021, men det er ikke et hovedmål nå - og her ser vi at europeiske investorer forstår hva som kreves for å skape et globalt «foot print» før man går i pluss, sier WA.works-gründeren, og forteller om potensielle investorer i Norge, Storbritannia, Tyskland og Finland.
– Det er fantastisk å se at norske VC-er begynner å bevege seg i samme retning, og jeg håper vi snart er like god på VC-fond - og vekstkapital som vi har blitt på «business angels» og oppstartskapital, sier hun.
Rollen som sjef, nå i et team på ti, ekskludert diverse student-samarbeid - «kom litt tidligere enn planlagt».
– Vanligvis går man gjerne litt i gradene, men plutselig var jeg bedriftseier, hadde ansvar for privatpersoners sparepenger, medarbeidernes lønn - og ikke minst deres daglige lykke. Men det er gøy. Jeg er heldig som har investorer som turte å satse på en ung dame med store ambisjoner, og et team som gir det lille ekstra for at disse kan innfris, sier 26-åringen.
Les også: Bli en «talentmagnet»: Rekrutteringsekspertens beste råd