Markant endring i betalingsvanene

Kontaktløs betaling har økt med 346 prosent på ett år.

Publisert Sist oppdatert

I oktober benyttet nordmenn kontaktløs kortbetaling 23,6 millioner ganger med BankAxept-kort, for til sammen 4,8 milliarder kroner.

Det viser nye tall fra Nets og Vipps.

Det har vært en enorm endring på kun ett år. I oktober i fjor ble det gjennomført 5,3 millioner kontaktløse kortkjøp. Sammenlignet med samme periode i år, har det vært en vekst på hele 346 prosent.

– Hittil i 2019 har det vært en meget sterk vekst i kontaktløse betalinger og denne veksten vil trolig øke i månedene som kommer. Kanskje betyr dette at vi beveger oss nærmere et kontantfritt samfunn, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge i en pressemelding.

Nye betalingsvaner

Han forventer at både antallet transaksjoner og snittbeløpet per betaling vokser i tiden fremover, ikke minst fordi Coop har aktivert trådløs betaling på terminalene i alle sine butikker.

– Vi er helt klart i ferd med å etablere nye betalingsvaner, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS i pressemeldingen.

Samlet viser tallene at det ble utført 167,9 millioner kortkjøp i oktober. Det er en vekst på 3,5 prosent sammenlignet med samme periode i 2018.

Betalingskortene ble benyttet til å handle for 54 milliarder kroner, en økning på 2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Podcast: Fintech-spesial: Har utfordrerbankene en sjanse?