Royalt rush: Her spør prins Andrew ut norske gründere om produksjonslinja
Norske startups på verdens største edtech-messe for å vise seg frem. Noen gikk tom for brosjyrer allerede første dag.
Både gründere og etablerte selskaper er på plass på gigantiske British Education and Training Technology Exhibition (Bett) i London, for å overbevise lærere, skoleledere og utdanningsmyndigheter om at norsk læringsteknologi har noe for seg. Blant de mest kjente på den norske paviljongen er selvfølgelig Kahoot, der Bett at på til har lånt slagordet i markedsføringen sin: "Make learning awesome". Men det var kanskje No Isolation som fikk dagens gjeveste oppmerksomhet, da prins Andrew og kronprins Haakon kom innom for å få en solid innføring i hvordan roboten AV1 kan hjelpe langtidssyke barn.
Produksjonsprinsen
Presseansvarlig Anna Holm Heide ble "intervjuet" av Andrew som hadde en rekke spørsmål.
- Det var han som stilte flest spørsmål. Han lurte på hva planene våre var videre, og hvordan vi produserte. Han spurte hvordan produksjonstiden var og hvor vi skulle produsere. Da var det gøy å si at vi skal masseprodusere robotene hos Westcontrol i Stavanger, forteller Holm Heide.
Viktig arena
Prinsen lurte åpenbart også på hvorfor de valgte å dra på Bett, og det lurer også Shifter på.
– Bett er en global konferanse for alle som jobber med skole. Vi vil gjerne skalere, og det er viktig for oss kjent utover Norges grenser. Vi er allerede inne i Sverige, og er på god vei inn i Danmark og Nederland. Da er dett en kjempefordel å være synlig her på Bett, sier Holm Heide.
BETT er en av verdens største møteplasser for læringsteknologi, og arrangeres årlig i London. På messen får 40.000 deltakere oppleve det nyeste innen læringsteknologi. Årlig ankommer også over 1500 nordmenn, deriblant lærere og skoleeiere. Holm Heide forteller at folk fra mange steder i verden har vært på besøk på standen, blant annet hadde hun en lang samtale med en representant for utdanningssektoren i Kuwait.
– Er det andre typer spørsmål enn de dere får hjemme også?
– Problemstillingen er lik i alle land, enten det er Kuwait, Norge eller Sverige. I Norge har man allerede god kjennskap til AV1, så spørsmålene er gjerne litt mer detaljerte, som for eksempel om hvordan man kan få en robot på sin skole. De som ikke er fra Norge vil gjerne vite hvordan den fungerer, og hvordan man kom på ideen.
Prinseeffekt?
Anna Holm Heide forteller at de allerede etter en dag har gått tom for brosjyrer.
– Vi hadde med ganske mange, så vi regner med å høre fra mange fremover. Flere har sagt at de kommer til å ta kontakt.
– Men betyr det egentlig noe som helst for dere at prinsene var innom?
– Det absolutt kuleste med det besøket er at det gir oppmerksomhet til problemstillingen vi jobber med. Om hvor fort vi blir sosialt isolert når vi rammes av langtidssykdom og hvordan roboten kan gjøre det lettere å komme tilbake, sier Holm Heide.
Synergi
Den norske fellespaviljongen «The Norwegian Classroom» organiseres av IKT-Norge og Oslo Edtech Cluster. «The Norwegian Classroom» består av elleve selskaper: Kahoot!, Conexus, Creaza, Evry, Gyldendal, Inspera, Kikora, Kunnskap.no, No Isolation, Rikt og Visma Unique/Visma flyt skole.
– Det som er fint med så mange flinke aktører samlet på et sted, er at man hele tiden får utvekslet aktører. Kanskje får man lagt løse planer om fremtidige samarbeid. Og ikke minst er det fint dersom noen bare stopper for å prøve seg på en Kahoot, så går de videre inn og finner oss. Det er fine synergieffekter der.
Den norske læringsteknologi-næringen er i sterk vekst og har etterhvert fått stor anerkjennelse internasjonalt. På kort tid har næringen vokst til over 60 norske selskaper. Næringen har godt over 140 millioner brukere i hele verden.
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Hør også vår seneste podcast med Jonas Tesfu i Style Advice. Foreldrene var geriljakrigere i Eritrea. Selv går han til kamp mot unødvendig shopping og mislykkede impulskjøp. Vi får høre hvordan det gikk da den høyst velintegrerte norsksvensk-eritreeren ble kalt inn til Sylvi Listhaug for å fortelle om «sin reise». Og ellers: en hel del om planene til Style Advice, dansband-skrivingen, jordenrundt-reisene, integrering, gründerhype, forskjeller mellom norsk og svensk tech-bransje, m.m.
Hør hele podcasten med Jonas Tesfu på Shifter. Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».