Styreformann Christen Sveaas under presentasjonen av ny redningsplan for Norske Skog i fjor høst. Nå går han inn i regnskapsrobot. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Styreformann Christen Sveaas under presentasjonen av ny redningsplan for Norske Skog i fjor høst. Nå går han inn i regnskapsrobot. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Christen Sveaas setter penger på regnskapsrobot: Bilagos får muskler til å bli "først"

Publisert Sist oppdatert

Kistefos kaprer en tredjedel av oppstartsselskapet Bilagos, som bruker kunstig intelligens til å automatisere og analysere regnskap.

Det hardner til i kampen om å automatisere regnskapsbransjen. Bilagos, med partnerne Robert Kristiansen og Jan Høgetveit, har siden 2015 utviklet regnskapsroboten Semine -- det de kaller en «revolusjonerende AI-plattform for regnskapsføring og analyse». Siden oppstarten har de vokst til 35 ansatte, og får nå backing fra Christen Sveaas og hans investeringsselskap Kistefos, melder Finansavisen.

– Hittil har regnskapsrobotene vært regelstyrt. Semine tar i bruk kunstig intelligens, robotikk og maskinlæring på en helt ny måte, slik at regnskapstall blir strukturert, standardisert og rapportert i sanntid. Vi bruker unike, selvlærende algoritmer for utføring av prosesser for bilags- og fakturahåndtering, som integreres i kundens eksisterende regnskapssystem. Dermed ivaretar man både tidligere investeringer og regnskapshistorikk, forteller Jan Høgetveit til Finansavisen.

Bilagos har piloter med blant andre Selvaag Bolig, Princess Gruppen og Amesto Account House. Allerede i andre kvartal 2018 skal man ut i markedet.

– «Time to market» er ekstremt viktig for oss. Vi forventer ikke å være alene om dette, men foreløpig er vi i en unik situasjon. Vi er veldig tidlig ute, og kunder og partnere forteller at dette har de ikke sett før. Men vi vet det kommer sterke aktører på banen, så kapital for å komme raskt til markedet er avgjørende, sier Høgetveit til Finansavisen.

Ved siden av de finansielle partnerne har Bilagos også strategiske partnere som Microsoft og forskningsmiljøet CAIR ved Universitetet i Agder. Partene har ikke ønsket å kommentere hvor stort investeringsbeløpet er.