Shifter anbefaler: Disse fem biografiene bør du lese i påsken
Uansett om du drar på hytta eller holder deg hjemme de neste dagene, er påsken en ypperlig mulighet til å hente inspirasjon. Shifter-redaksjonen har derfor funnet noen bøker vi mener du burde lese.
Påsken er for mange nordmenn en etterlengtet mulighet til å dra på hytta og koble av noen dager. I gründermiljøet er det imidlertid fortsatt en debatt om hvorvidt man burde nedprioritere ferier og heller fokusere på selskapet. Uansett om man velger å ta seg noen dager fri eller ikke, er de dyktigste gründerne alltid interessert i å hente ny kunnskap.
Akkurat nå er det et hav av bøker laget for og om gründere. Noen av disse er svært tekniske og krever fullt fokus, mens andre er kanskje er litt nærmere selvhjelpssjangeren enn det vi liker å innrømme. Men det finnes også bøker som både har interessante narrativ og innsikter man selv kan dra nytte av. Blant annet har det de siste årene blitt skrevet en del gode biografier om suksessgründere.
Vi har valgt ut fem biografier vi anbefaler at du leser i påsken. Det er imponerende om du leser alle fem, men det er ikke forventet. En ting som er viktig å ha i bakhodet når man leser disse bøkene er at de ikke nødvendigvis er ledelsesmanualer eller “how to”-bøker. Man må spesielt vurdere hvorvidt lærdommene fra bøkene er overførbare til sin egen kontekst - det er ikke å stikke under stol at 4 av 5 av bøkene vi anbefaler, omhandler amerikanske gründere.
Bøkene er valgt ut i tilfeldig rekkefølge og man kan få kjøpt dem i både fysisk og e-bok-format.
Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future - Vance Ashlee
Som gründer og CEO for Tesla og Space X og medgründer for en rekke andre selskaper, har Elon Musk nærmest blitt en superstjerne - vår tids Iron Man. I denne boken beskriver teknologijournalisten Vance Ashlee Musks reise på en veldig god og balansert måte. Og det er en svært innholdsrik reise Musk har hatt. Fra å være en over gjennomsnittet flink ung gutt med en tydelig gründerspirit i Sør-Afrika til der han befinner seg i dag, har det vært en rekke tøffe tak.
Det er interessant å se hvordan Musk er villig til å satse alt av tid og penger på sin egen visjon - spesielt når visjonen nærmest er sci-fi. Likevel er ikke boken en uforbeholden hyllest. Musk har sine svin på skogen, noe som også blir drøftet. Men Musks reise er langt fra over og denne boken er nok bare én av flere Musk-biografier som kommer til å bli skrevet i årene fremover.
Den neste boken handler om en person Elon Musk og mange andre har hentet inspirasjon fra, men som ikke er mest kjent for sitt hyggelige vesen.
Steve Jobs - Walter Isaacson
Dersom Elon Musk blir ansett som en superhelt, har Steve Jobs etter sin død nærmest fått helgenstatus i visse miljøer etter sin død. Hans innflytelse på teknologigründere, og spesielt de med adresse i Silicon Valley, har vært enorm. Mye av årsaken til det er biografien om Jobs, skrevet av forfatter Walter Isaacson. Forfatteren gjennomførte rundt 40 intervjuer med Jobs og boken kom ut kun 19 dager etter at Jobs døde av kreft 5. oktober 2011.
Det er ikke mangel på bøker og filmer som omhandler Steve Jobs, men Isaacsons bok er nok den mest detaljerte og nyanserte versjonen som er gitt ut. Det er ingen tvil om at Jobs var en visjonær og karismatisk person som ikke bare evnet å fortelle folk hva han ønsket, men å faktisk få folk til å tro på hans visjon. På den andre siden var det en del elementer ved hans lederstil som trolig ikke hadde vært overførbart til Norge. Det interessante ved Jobs er at veldig mye av det Apple gjorde var så utrolig tett knyttet opp mot Jobs som person, både på godt og vondt.
Boken gir en del innsikter som er veldig viktig når man starter bedrift. Blant annet var Jobs flink til å få Apple til å fokusere på noen få produkter om gangen. Dette er en bok på litt over 600 sider, men definitivt verdt å lese.
Shoe Dog - Phil Knight
Shoe Dog handler om hvordan Nike-gründer Phil Knights bygget selskapet som i dag har en årlig omsetning på over 30 milliarder dollar. Og historien er relativt velkjent. Knight satset på en karriere som halvdistansesprinter, men nådde ikke helt opp. Han tok derfor en master ved Stanford University, hvor han blant annet skrev en forretningsplan om å importere japanske løpesko til USA. Etter studiene satset han på dette før han senere startet sitt eget selskap - Nike - som ble en stor suksess. Men så linær og sminket er ikke realiteten. Det er heller ikke Shoe Dog.
Det som er så utrolig interessant med Shoe Dog er at den er veldig ærlig om hvor uoversiktlig, vanskelig og til tider utmattende det kan være å starte et selskap. Det var ikke bare én gang Nike var helt på kanten av stupet. Shoe Dog er ikke en “how to”-bok med masse praktisk lærdom. Den kan heller sees på som et referansepunkt når det føles ut som alt går til h****** - realiteten er at man kan komme seg gjennom det også.
Jeg skal fortelle deg min hemmelighet - Petter Stordalen
Petter Stordalen er én av ytterst få nordmenn som “alle” i Norge har en mening om. Noen ser han som en litt masete og unorsk kapitalist, mens andre synes han er en energisk og karismatisk type med enorm forretningssans. Og ingen av disse vurderingene er vel helt feil heller. Det er ikke et enormt antall “stjernegründere” i Norge, og det er enda færre biografier skrevet om dem. Derfor er “Jeg skal fortelle deg min hemmelighet” interessant. Det er en bok som beskriver hvordan en norsk gründer har lykkes her til lands.
Av bøkene på denne listen er dette den som ligger nærmest selvhjelpssjangeren, og er på mange måter mindre en biografi enn det er en refleksjon over hvordan Stordalen har lykkes i ulike situasjoner. Om ikke alle tipsene er direkte overførbare til ditt eget selskap er det hvertfall interessant å lese hvordan Stordalen selv vurdere oppturer og nedturer. En annen praktisk betydning av å ha lest boken er at Stordalen selv har begynt å investere i oppstartsbedrifter. Kanskje du har et fortrinn om du vet hvordan han tenker den dagen du presenterer din forretningsidé for ham.
The Snowball: Warren Buffett and the business of life - Alice Schroeder
Warren Buffet er god for 87 milliarder dollar og ansett som en av tidenes flinkeste investorer. Han er ikke en gründer på samme måte som de andre på listen her, men han har noen forretningsinnsikter og filosofiske betraktninger som er ganske interessante. Han unngår å forklare sin egen suksess ut fra egen fortreffelighet.
Blant annet fremmer han konseptet fødselslotteri som en sentral forklaring for sin egen suksess. Dette konseptet handler om hvor flaks han hadde da han født i USA og spesielt hvor flaks han hadde som ble født i 1930, da forholdene lå til rette for økonomisk vekst i landet. I tillegg beskriver han hvordan han ble født med et forsprang, med en far som var investor og politiker. Dette er en mer nyansert refleksjon enn det man ofte hører fra folk i gründermiljøet i dag, og er veldig forfriskende å lese.
Alice Schroeder møtte Buffett en rekke ganger mens hun skrev boken, som er fullpakket med forretningstips. Dette er en biografi som er verdt å lese både for gründere og for investorer.
God påske!