Joshua Slayton, gründer av Coinlist. Foto: Lucas Weldeghebriel.
Joshua Slayton, gründer av Coinlist. Foto: Lucas Weldeghebriel.

Gründeren bak den kjente krypto-plattformen: "Bitcoin som pengeerstatning, gir ikke mening"

Publisert Sist oppdatert

Coinlist-gründer Joshua Slayton mener det alltid vil være krypto-bobler, men at du likevel bør investere i kryptovaluta.

-- Bitcoin som pengeerstatning, gir ikke mening. Det er mulig at du kan bygge noe på toppen av Bitcoin, for å erstatte penger, men det krever en enorm nettverkseffekt som vi ikke har sett, sier Joshua Slayton.

Han var founding CTO i Angellist. Nå har han startet Coinlist, som vil gjøre det Angellist gjorde oppstartsselskaper, skaffe dem investorer, men for kryptoselskaper.

-- Er vi på vei inn i en ny Bitcoin-boble?

-- Det var det definitivt i 2017. Da virket det som om alle skulle disrupte hvert eneste marked med blockchain, som egentlig ikke gir mening. Det ble cashet inn på mye hysteri rundt krypto, og det var det gode grunner til, fordi det var som å finne opp et nytt aksjemarked. Kryptovaluta ble veldig likvid, du kunne trade dem 24/7 over hele verden, så investorene gikk i spinn og ville tjene mange penger på dette, sier han.

Slayton forteller at i dag har mange av disse prosjektene dødd ut, og at folkene som den gang trodde på hva de drev med er der fremdeles, noe han tenker er bra.

--For så fort en boble sprekker, så forsvinner de dårlige elementene, så gjenstår de som tror på det, sier han.

-- Men kommer det en ny boble?

--Jeg tror det alltid vil være bobler, spesielt innen kryptovaluta. Det er vanskelig å forutse, men jeg blir ikke overrasket hvis vi ser nye bobler snart, kanskje innen et par år. Det har allerede skjedd fire-fem ganger, så konklusjonen er at det kommer til å skje, tror jeg.

-- Er det da en grunn til å holde seg unna kryptovaluta?

--Nei. Jeg ville helt klart investert en liten del. Det avhenger av hvor stor risiko du ønsker å ta. Det avhenger av timing også.  Er nå en god tid å investere i krypto? Ja, hvorfor ikke? Invester litt av pengene dine, men ikke for mye, sier han.

-- Hvorfor?

--Det er en slags gardering mot at det globale finanssystemet vil bryte sammen. Da må det må være en annen form for valuta du kan stole på. Jeg tror det er høyst usannsynlig at Bitcoin vil erstatte vanlige penger i verden, men jeg tror Bitcoin kan bli noe som gull er, en reserve, en trygg måte å lagre velstand på, fordi investering i andre valutaer eller aksjer er litt skummelt å gjøre akkurat nå, sier han.

-- Men det kan vel ikke erstatte andre valutaer?

--Bitcoin som penger, eller som en pengeerstatning, synes jeg ikke gir mening. Det er mulig at du kan bygge noe på toppen av Bitcoin, for å erstatte penger, men det krever en enorm nettverkseffekt som vi ikke har sett. Et av sitatene fra Satoshi Nakamoto, mannen bak Bitcoin, var noe som at vi betaler folk penger for grave gull ut av jorda, hvor de dreper seg selv i prosessen, bare for at andre mennesker kan putte gullet tilbake i hvelv under jorda, sa han. Så det må gi en annen form for verdi. Nytten ved å ha gull er større enn kosten ved å grave det ut av jorda. Det samme sier folk om Bitcoin. Nytten ved å ha det er verdt kosten det tar å produsere det, sier han.

-- Men det er ekstremt energikrevende?

--Det er folk som jobber med mer effektive systemer for å sikre blokkjeder, og kanskje på et tidspunkt i fremtiden vil Bitcoin bevege seg vekk fra den veldig energikrevende jobben som trengs i dag, sier han.

Powered by Labrador CMS