Jon Ramvi er klar for nye eventyr. Foto: Lucas H. Weldeghebriel.
Bitcoin på over 2000 dollar. Bør man investere nå?
Blockchain-ekspert Jon Ramvi og Salvador Baille i Intelis diskuterer digitalvaluta og Tesla i Shifters podcast. Et av spørsmålene som ble stilt: Bør man investere i bitcoin nå?
Digitalvalutaen Bitcoin som har eksistert i ni år, skøyt virkelig fart i forrige uke, og havnet på over 2400 dollar. I mai 2010, kunne du kjøpe en Bitcoin til 1 cent. Nå er verdien altså på over 2000 dollar.
–Det er vill økning, en valuta som egentlig bare er en sum av ett-tall og nuller, sier Salvador Baille i Shifters podcast, om Bitcoins vekst.
Salvador tror prisen kan skyte videre fart. Han peker på at sentralbanken i Japan har anerkjent digitalvalutaen, og dersom valutaen blir enda mer «main stream», så vil også investeringbankene kaste seg på og drive opp prisen.
Skeptisk til større vekst
Jon Ramvi er mer skeptisk til at Bitcoin skal vokse så mye mer.
–Det finnes nå 850 ulike digitalvalutaer, hvor bitcoin er den mest kjente, og den som er mest verdt. Det siste halvåret gått Bitcoin gått fra å være den store kongen på haugen til nå å være verdt 45% av totalverdien til digitale valutaer, sier Ramvi.
Han understreker at Bitcoin er den eldste, og at han ikke tror det skjer så mange endringer med teknologien fordi det er så store verdier på spill.
–Mange andre blockchains er mye mer fremoverlente når det kommer til teknologi, antall transaksjoner, og skalerer bedre. Det er ikke noe annet enn navnet som er grunnen til at Bitcoin gjør det stort, er min analyse, sier han.
Og forteller at folk like gjerne kan gå over til å bruke andre valutaer som Litecoin eller Ethereum (ether),
–Da tror jeg også bitcoin-verdien vil falle. Det er en farlig ting, fordi folk trader mye mellom de ulike digitalvaluta. Hvis den suser ned , vil mange tape mye penger. Jeg anbefaler å ikke vedde mer enn de har råd til å tape, sier Ramvi.
Rart at Bitcoin er verdt så mye mer enn andre digitalvalutaer
–Du tror Bitcoin er på toppen av hype-syklusen?
–Jeg har har ingen mål om analysere dette, for jeg har ikke bakgrunn for å gjøre slike finansielle vurderinger. Jeg kunne sagt ja til det da den var på 700 dollar, så 800 dollar, så 900 dollar, men nå er den på over 2000 dollar, så jeg har ikke peiling. Jeg synes det er rart at den er så mye mer verdt enn de 850 andre når det er omtrent samme teknologi, sier han.
Baille har litt mer tro på Bitcoin fremfor de andre, og forklarer det slik.
–En stat kan ikke forholde seg til 850 digitalvalutaer. Japans sentralbank har sagt ja til Bitcoin, og det tror jeg vil være en trend. Som stat kan du ikke relatere deg til så mange. Det er jo mulig at nesten hvem som helst kan lage sin egen digitalvaluta, så jeg tror statene vil akseptere en-to, kanskje tre, og resten må klare seg selv, sier Baille.
Hør hele podcasten og få innsikt i digitalvalutaer, hvilke muligheter vi tror Tesla har, og hva som kan skje dersom man kobler blockchain-teknologi med Tesla-biler.