Bitcoin steg raskt i fjor. Foto: Creative Commons/4liberty.eu

Miljøbevegelsen ut mot Bitcoin: «Vil bruke mer strøm enn USA i 2019»

Publisert Sist oppdatert

Av Fredrik Hovland

Bitcoin Truer miljøet og utviklingen er ikke bærekraftig, mener den kjente meteorologen og miljøaktivisten Eric Holthaus på nettstedet Grist.

-- Det kan ikke fortsette, skriver han.

Bitcoin-feberen når stadig nye høyder, og torsdag morgen passerte prisen for en bitcoin 15,000 dollar.

Men ikke alle jubler over denne utviklingen. Nå rettes fokuset mot den enorme mengden strøm og datakraft som går med til å drive ”bitcoin-mining”.

Miljøaktivistsiden går nå til hardt angrep mot kryptovalutaen på sidene til Grist, hvor skribenten og meteorologen Eric Holthaus advarer mot at Bitcoin kan føre til store konsekvenser for miljøet.

Han setter spørsmål ved om skaperne bak Bitcoin hadde regnet med hvor mye energi nettverket bak kryptovalutaen ville komme til å trenge i fremtiden.

-- I takt med veksten til Bitcoin vokser også de matematiske oppgavene som dataene må løse, skriver Eric Holthaus.

Bitcoin "graves frem" med datamaskiner gjennom en prosess kalt ”mining”, som krever vanvittige mengder energi.

Grist oppgir at Bitcoins energiforbruk i dagens tempo øker med 450 gigawattimer om dagen. Det tilsvarer hele Haitis energiforbruk for et år, og er energi som kunne blitt brukt til miljøsatsinger istedenfor blockchain-teknologien.

Grist oppgir at nettverket i sitt nåværende tempo ligger an til å kreve mer strøm enn hele USA i midten av 2019.

-- Dette er ikke bærekraftig. Det kan ikke fortsette, skriver Eric Holthaus som spår at bruken av mindre miljøvennlige energikilder kan øke.

Det pågår samtidig et arbeid med å endre prosessen som kan lede til mindre energiforbruk fremover.

Skribenten frykter likevel at utviklingen kommer til å føre til alvorlige konsekvenser for miljøet, klimaet og arbeidet med å fase ut fossilt brennstoff.

-- Det er tydelig at den økende energibyrden av bitcoin-transaksjoner kommer til å påvirke framsteg fra elektrifisering av verden og reduksjonen av globale karbonutslipp