Bobler og krasj på Bitcoin-kursen: Møt kryptobørs-gründerne som sover på skift, ved siden av full jobb
Tross hackeskandaler, blir det stadig mer populært for nordmenn å handle kryptovaluta, forteller ekspert. En av de første norske kryptobørsene, MiraiEx, opplever stor pågang.
I 2017 startet en gjeng venner planen om en norsk kryptobørs en sen kveld over Slack.
– Det hele startet som et fritidsprosjekt for å utforske ny teknologi, og vi fant ut at Norge manglet en seriøs aktør på Bitcoin-markedet. Det var mye svindel på gang, forteller gründerne Øyvind Kvanes og Thuc Tuan Hoang.
Sammen med syv andre startet de kryptobørsen MiraiEx, og ble en av Norges første kryptobørser godkjent av Finanstilsynet i januar, samtidig med konkurrenten BitMynt.
To lover krevde endringer
Gründerne forteller at det første året gikk med til å sette opp systemet, og deretter endre systemet etter hvert som lovendringene kom. De innrømmer at det å lage en kryptobørs var mer utfordrende enn de forventet.
– Det var to store lovendringer som påvirket oss i fjor, GDPR og hvitvaskingsloven i oktober. Det krevde mye endringer. Men til gjengjeld var vi veldig glade da vi fikk godkjennelse i januar, forteller Kvanes.
For vennegjengen er det viktig å skape trygghet rundt kryptovaluta.
– Det er mange som sitter med den utrygge følelsen av å bruke et tilfeldig program når man skal sende bitcoin, vi ønsker å fjerne den usikkerheten, forteller Hoang og legger til at han selv har hatt problemer med brukervennligheten med standard "wallet"ene som er laget.
– Første gangen jeg skulle bruke et slikt program sendte jeg feil. Det ble en lærepenge.
Sover på skift
Selskapet har derfor satt trygghet i forsetet, og har blant annet vært i god dialog med DNB og bruker BankID som verifisering.
– Vi har hatt BankID lenge, og hører fra kunder at de føler vi er tryggere, fordi vi har en sikker ID.
– Hva holder dere våken om natten?
– Jeg er utdannet innenfor IT, så det jeg er mest redd for er at alt skal krasje. Men vi sover på skift slik at vi har 24 timers drift, forteller Hoang.
Han legger til at det kan har store ringvirkninger om børsen blir offline, i bare så lite som en time.
– I motsetning til Oslo Børs som stenger klokken 16, fungerer kryptobørser hele døgnet. Og mye kan skje i løpet av natten. I tillegg blir folk som kjøper bitcoin for store summer naturlig nok fort nervøse. De trenger svar raskt. Når går transaksjonen igjennom, tar det lang tid, er det kø på blockchain? Vi ønsker å gi kundene en trygghet hele døgnet, forteller Hoang og legger til:
– Å stenge om natten vil vært som at Norwegian plutselig ikke kunne sjekke inn passasjerene sine.
Trist for miljøet
Men til tross for å være operative døgnet rundt, gjør gründerne fremdeles dette bare på fritid.
– De fleste av oss jobber fulltid innenfor konsulentjobber, men den ultimate drømmen er å kunne jobbe med bare dette, forteller Kvanes.
Bitcoin har hatt et varierende rykte siden oppstarten, og i sommer fikk mange Bitcoin–innehavere en nedslående beskjed da det ble kjent at Bitcoins Norge ble hacket, og mange nordmenn mistet store verdier i krypotvalutaen.
Selskapet har lovet at kundene skal få tilbakebetalt verdien valutaen sto i mai. Siden den gang har valutaen doblet seg i pris fra 5000 dollar til over 10.000 dollar. Hoang og Kvanes mener dette er trist for hele miljøet.
– Det gjør at folk kan bli i tvil om våre tjenester, og vi merket at vi fikk mange spørsmål fra kunder som var redd for hacking, forteller Kvanes og legger til:
– Forhåpentligvis fører slike ting til læring, og at folk setter seg nøye inn i det før de investerer.
Til gjengjeld ble mange også klar over hvilket marked som fantes der ute, forteller gründerne, som har merket en markant oppgang i antall kunder over sommeren, selv om de ikke er sikker på om det skyldes hackingen av konkurrenten.
– Nå omsetter vi et par Bitcoins om dagen. Og det stiger jo, fordi vi øker i antallet kunder, forteller Hoang.
Store svingninger
Mange eksperter spådde i fjor at Bitcoin ville implodere, og i slutten av 2017 nådde valutaen sitt topp med en verdi på 162.000 kroner per coin. I fjor vinter raste prisen ned til 28.000 kroner, men har i den siste tiden fått en ny markant økning og er passert 100.000 kroner.
Krypto-ekspert, Torbjørn Bull Jenssen, leder for selskapet Arcane Crypto og medgrunnlegger av bransjesiden kryptografen.no, forteller at det er store svingninger i Bitcoin, men at det er en del av det som gjør det spennende, samt at stadig bedre løsninger for kjøp, oppbevaring og bruk utvikles.
– Det er absolutt blitt mer populært nå. Det som er interessant er at det flere ganger har vært bobler og krasj på Bitcoin-kursen. Og dynamikken har vært slik at boblen gjør at flere hører om det, lærer om det og bygger bedre børser, bedre apper, og starter selskaper som lager generelt bedre infrastruktur.
– Så sprekker boblen, og kursen raser, men selskapene fortsetter å bygge. Det gjør at infrastrukturen i kjølvannet av hver hype er blitt styrket, forteller han.
Flere plattformer for giganter
Bull Jenssen sier at det har vært få og små aktører for nordmenn som vil handle kryptovaluta.
– Det har vært flere muligheter internasjonalt, men de er mer innviklet og - eller - dyre ettersom man må gjøre en internasjonal bankoverføring, som er kronglete, eller betale med kredittkort, som er dyrt. Du har i mange år hatt noen få små norske aktører som Bitcoins Norge og BitMynt, men nå har det kommet flere som MiraiEx, Bitruption, Kaupang Krypto og satsingen til Kjos-familien, NBX.
Han legger til at det nå også har blitt lettere for institusjonelle investorer.
– I 2017 var det ganske enkelt hvor vanlige folk å investere i Bitcoin, men ikke for store investorer. Men etter 2017–hypen ser vi nå at det kommer flere plattformer utviklet av giganter innenfor finansindustrien, forklarer Bull Jensen.
Skremmer ikke kundene
Han forteller at det også er stadig mer populært for nordmenn å handle kryptovaluta, til tross for hackeskandaler som den Bitcoins Norge opplevde i sommer.
– Det har vært mange nyheter om børser som har blitt hacket. Og det er innmari kjipt for de som rammes, men det skremmer ikke kundene. Man har blitt vant til at dette er blitt en del av virkeligheten, i likhet med sikkerhetshull på nettet. Man løfter knapt et øyenbryn over nyheter om sikkerhetshull hvor millioner har fått data frastjålet, dessverre.
Han mener den stigende kursen er viktigere.
– Hundre prosent hacke–sikker blir kryptobørsene aldri. Det er heller de heftige svingningene og muligheten for stor oppgang, slik du ser i risiko-aksjer, som gjør at mange tiltrekkes av handel av kryptovaluta. Dette vil imidlertid kunne endre seg etterhvert som markedet blir mer modent, reel bruk blir viktigere og svingningene mindre, men dette vil nok ta flere år.