Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år: – Noen måtte gi seg til slutt
Gründer Sturle Sunde i enkeltmannsforetaket Sunde bitmynthandel, tidligere kryptovalutaselskapet Bitmynt AS, har etter nesten seks års kamp fått bedriftskonto.
I en pressemelding søndag opplyser Sunde at Sparebanken Sogn og Fjordane etter dialog med Finanstilsynet tilbyr ham bedriftskonto.
– Etter å ha innhentet uttalelse fra Finanstilsynet har vi gjort en ny vurdering av saken, og kommer til at vi tilbyr Dem åpning av bedriftskonto for næringsvirksomheten Deres, sier Sparebanken Sogn og Fjordane i et brev.
– Nå er jeg framme på startstreken. Jeg har søkt om plass i inkubatoren til Aksello her i Florø, og regner med å skape flere nye arbeidsplasser i byen, sier Sunde i en kommentar.
– Noen måtte gi seg til slutt, og jeg altfor sta, sier Sunde.
Tapte først
Sunde, som har vært en av Norges største vekslere av bitcoin, søkte om konto i Sparebanken Sogn og Fjordane i 2013. Først var banken positiv, men snudde veldig brått etter noen dager, med henvisning til generell risiko for hvitvasking.
Siden da har han fått avslag svært mange steder, men uten at det var gjort en individuell vurdering, og i mars saksøkte han til slutt Sparebanken Sogn og Fjordane, som nå altså snudde etter dialogen med Finanstilsynet.
I mai i fjor tapte Sunde et søksmål mot Nordea etter at banken nektet selskapet hans å opprette konto der. Nordea, som flere andre banker, nekter bedrifter som vil drive med bitcoin og såkalte blokkjeder å ha kundeforhold hos dem, og da kunne heller ikke Sunde registrere foretaket i Brønnøysundregistrene og opprette aksjeselskap.
– Bitcoinveksling i det omfang som Sturle Sundes konto har blitt benyttet til, innebærer en risiko for at kontoen kan bli benyttet til transaksjoner som har tilknytning til hvitvasking, terrorfinansiering eller annen straffbar virksomhet, anførte Nordea.
Oslo tingrett ga banken medhold, men Sunde ga seg ikke. I tillegg til å anke saken mot Nordea, fortsatte han å gå for konto i andre banker.
– Styrket sak
Sundes sak mot Nordea pågår faktisk fortsatt, og han føler at sjansene er betraktelig bedret nå som Finanstilsynet har uttalt seg. Også Finansdepartementet skal ha gjort det klart at generell risiko for hvitvasking ikke er gyldig grunn til å nekte bankkonto.
– Saken mot Nordea er styrket etter at Finanstilsynet kom på banen og gjorde det klart at banker ikke bare kan avvise kunder på grunn av generell risiko, men må gjøre en individuell vurdering, sier advokat Amund Noss, som fører saken for Sunde.
Nå som Sunde har fått bedriftskontoen sin et annet sted, er det imidlertid ikke lenger så viktig å vinne saken mot Nordea.