Bjarne Lie er managing partner i Verdane Capital. Foto: Verdane Capital
Bjarne Lie er managing partner i Verdane Capital. Foto: Verdane Capital

Norsk oppkjøpsfond inn i verdens største markedsplass for utdanning

Publisert   Sist oppdatert

Ved hjelp av det norske oppkjøpsfondet Verdane, tar de svenske gründerne tilbake kontrollen i Educations Media Group.

Investor og managing partner Bjarne Lies oppkjøpsselskap Verdane går sammen med gründerne bak Educations Media Group (EMG) og kjøper alle aksjer i selskapet fra Novax og øvrige aksjonærer.

– Verdikjeden i utdanning er i dramatisk endring, sier Lie til Shifter, og legger til at fondet har brukt mye tid på å sette seg inn i "megatrender" som fjernlæring og livslang læring.

– Nettbasert utdanning og internasjonal mobilitet innebærer at vi kommer til å se en global endring både i hvordan kunnskap tilegnes, og utdanning markedsføres. Utdanning forflytter seg nå til nettet og EMGs markedsplasser tilbyr en fantastisk plattform for å understøtte denne utviklingen.

Les også: – Det er altfor få humanister i norsk nærings- og gründerliv

Gründerne Fredrik Söderlindh (adm. direktør), Fredrik Högemark (CIO) og Mattias Säker (COO) blir med videre i EMG. Alle tre reinvesterer og blir majoritetseiere i selskapet. Partene vil ikke kommentere hvor mye de betaler for å ta tilbake kontrollen over selskapet, ut over at det er en "betydelig investering" for Verdane, og at de tar en "betydelig minoritet" i selskapet.

EMG driver verdens største markedsplasser for utdanning og kompetanseutvikling, og har levert lønnsom vekst i 18 år på rad. I Norge har selskapet nettsiden studentum.no, som opplever sterk vekst. I tillegg til Norge, opererer EMG i alle nordiske land, Tyskland, Frankrike, Nederland, USA og Storbritannia.

I 2019 forventer selskapet å vokse med 30 prosent i driftsinntekter til om lag 270 millioner svenske kroner.

– Perfekt tidspunkt

EMG blir etter transaksjonen en del av Verdanes portefølje av 19 nordiske og tyske netthandelsselskaper, inkludert Boozt, Desenio, EasyPark og Komplett Apotek.

Les også: Verdane henter 3 milliarder til nytt nordisk fond

Fondet har også andre edtech-selskaper i porteføljen, og har fulgt norsk og nordisk utdanningsteknologi i flere år. I 2017 investerte de i norske Lingit (programvare som hjelper personer med lese- og skrivevansker), og i mai i år kjøpte de seg inn i Conexus (norsk leverandør av digitale læringsverktøy for skoler og virksomheter).

– Verdane har bred erfaring innen digitale forretningsmodeller og nettbaserte markedsplattformer, og et team som forstår våre utfordringer, sier Fredrik Söderlindh, adm. direktør og gründer av Educations Media Group.

Europeisk tilstedeværelse

Samarbeidet startet ifølge han med en kopp kaffe og har utviklet seg videre gjennom diskusjoner selskapets forretningsmodell.

Fremover skal selskapet legge ekstra vekt på "økt tilstedeværelse i det franske, tyske og britiske markedet", heter i en pressemelding.

– Tidspunktet er perfekt for å ønske en teknologiinvestor velkommen ombord. Verdane har kunnskapen, erfaringen og nettverket til å hjelpe oss med å akselerere vekst og fortsette vår internasjonale ekspansjon, mener edtech-gründeren.