Deler av teamet i IncludeOS: Martin Nordsletten (f.v.), Annika Hammervoll, Ingve Vormestrand, Per Buer og Andreas Åkesson. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Henter 5 millioner: Levende IT-legende investerer i gründerne som prøver på «det umulige»

Publisert Sist oppdatert

– For oss er det helt fantastisk at han setter deler av sparepengene i selskapet vårt, sier Per Buer i Include OS, oppstartsbedriften som utvikler et helt nytt operativsystem som utfordrer Microsoft og Linux.

– Hvis man skal liste opp de ti største levende legendene innen IT i dag, da er han blant dem. Det viser at folk har begynt å tro på det vi gjør, sier Per Buer, daglig leder og medgründer i IncludeOS.

Det var under den store fagkonferansen CppCon at nordmennene møtte grunnleggeren av programmeringsspråket C++ for første gang. Bjarne Stroustrup kom bort etter at gründer Alfred Bratterud hadde holdt et innlegg om teknologien bak IncludeOS. Nordmennene var starstruck, men fikk seg likevel til å spørre om han ville sitte i startupens «advisory board». Han takket til gründernes glede ja til å sitte i rådet til startupen som holder til i Nydalen i Oslo, og ønsket etterhvert også å investere i det norske oppstartsselskapet.

– Det er vanskelig å undervurdere hva slags validering dette er for oss. Det er temmelig voldsomt, sier Buer.

66 år gamle Stroustrup er nå «director of new technology» i investeringsbanken Morgan Stanley, samt gjesteprofessor i «computer science» på det prestisjetunge Columbia-universitetet.

– Kjente ingen av dere ham fra før?

– Alle visste jo hvem han var. Han hadde jo skrevet lærebøker, og vært med på det meste. Ja, han var jo der da internett ble født, satt på «nabokontoret». Men ingen av oss kjente ham fra før, sier Buer.

 

Etter Stroustrups smak

IncludeOS har tatt på seg det som for utenforstående kan høres ut som en smått umulig oppgave: utvikle et nytt operativsystem i en verden der giganter som Microsoft og Linux dominerer.

Teknologien springer ut fra forskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og tar utgangspunkt i at operativsystemet integreres i selve applikasjonen, i motsetning til i andre systemer der operativsystemet ligger som et uavhengig fundament.

– Vi tar alle operativsystemkomponentene og putter de inn i applikasjonene, uten å ha operativsystemet i bunnen, forklarer Buer.

Programmer som ellers ville ha vært ganske store for å kjøre på et vanlig system, blir slik bittesmå, og uten unødvendige funksjoner som drar ekstra datakraft eller åpner sikkerhetshull. Buer tror det var nettopp dette som fristet den danske tech-legenden til å investere.

Daglig leder og medgründer Per Buer i IncludeOS. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

– Hans programmeringsspråk har ytelse som kjernen i sitt fokus, «zero overhead principle». Gjør man for eksempel endringer som gjør at C++ går saktere, da går ikke endringene inn. Jeg tror han likte hvordan vi tar hans visjon, og pusher den så langt det er mulig å pushe den.

Tilbake til start

Buer trekker paralleller til de første datamaskinene. De var «singel purpose», ment for en spesifikk arbeidsoppgave. Det er denne nisjen de norske gründerne nå begir seg inn i. Så langt har IncludeOS inngått et samarbeid med driftsleverandøren Basefarm. Systemet passer perfekt til småprogrammene som trengs for å drive et nettverk ¬– som å sørge for effektive lastbalanser eller sikre brannmurer.

– Vi gjør det raskere og med bedre sikkerhet, fordi vi er så minimale, sier Buer.

Foruten avtalen med Basefarm er IncludeOS i samtaler med en større finansaktør innen «high frequency trading».

– De har ekstreme ytelseskrav, og krever ultralav «latency». Man greier ikke å strippe ned andre operativsystemer til å kunne levere slik vi kan gjøre. Selv Linux har titusener av unødvendige funksjoner vi ikke har, og vi greier å bruke dette som en fordel, påpeker Buer.

"Strategisk ufokusert"

IncludeOS var lenge et glimrende eksempel på «selskap med en strålende teknologi, men foreløpig uten marked».

– Vi så at vi hadde en fascinerende teknologi, men vi hadde ingen ide om hva vi skulle drive med. Så vi begynte å drodle i alle retninger. Jeg pleide å si til de som spurte, at vi var «strategisk ufokusert».

Tanken om hvor det kunne bære var imidlertid nok til at aktører som Alliance Venture gikk inn tidlig i selskapet ved forrige runde. Det får de igjen for når de nå er «lead» i den nye emisjonsrunden til selskapet.
Investeringen på fem millioner kroner gir IncludeOS en runway på 13 til 24 måneder, litt avhengig av hvordan ulike former for softfunding går. På grunn av den tunge teknologiutviklingen har selskapet fått flere runder med støtte fra Forskningsrådet.

 

Pengene skal først og fremst brukes til å fortsette løpet som IncludeOS nå har begynt. Det vil ikke bli ansatt nye mennesker ennå, men dersom avtalen med den internasjonale investeringsbanken skulle gå i boks, vil de gire opp. Planen er også å vinne markedsandeler i det nordiske markedet, før det blir aktuelt med en videre USA-satsing.

– Vi kan ikke bare dra over ditt med et helt nytt operativsystem og forvente å gjøre et salg. Vi må få bevist vår verdi her i nærområdet, før vi satser videre på andre siden av Atlanteren, sier Buer.

Kjeller TTO sitter fortsatt også som en av eierne, med 12 prosent.