ByFounders Collective utvider med med tre nye tilskudd: Christine Spiten, Karl Munthe-Kaas og Lasse Andresen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / Per-Ivar Nikolaisen

Milliardfondet girer opp norsk satsing: Henter disse til stjernelag

Publisert Sist oppdatert

ByFounders Collective fyller opp med nordmenn. 

Blueye-gründer Christine Spiten, ForgeRock-gründer Lasse Andresen og Kolonial.no-gründer Karl Munthe-Kaas er alle nye medlemmer i det nordiske venturefondet.

– ByFounders er et supersterkt nettverk av gründere med erfaring, som jeg er stolt av å være en del av, sier Munthe-Kaas og legger til:

– Jeg tror det er særlig viktig at vi bygger opp slike nettverk nettopp for å kunne ta startups til neste nivå. 

Fondet ble etablert i 2017 og har som mål å bidra med relevant erfaring på begge sider av bordet. På ett år samlet de én milliard kroner.

Flere av Nordens mest vellykkede gründere er allerede med i kollektivet, deriblant Skype-gründer Niklas Zennström og Vivino-gründer Heini Zachariassen. Kahoot-gründer Johan Brand har så langt vært eneste nordmann blant disse.

– Kollektivet er en av våre viktigste kilder til "dealflow" av høy kvalitet. Vi tror på at vi gjennom Christine, Karl, Lasse og Johan nå får en enda sterke tilknytning til det norske økosystemet, sier fondets partner Tommy Andersen.

Tommy Andersen er en av grunnleggerne av ByFounders. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

"Legger skinnegangen mens vi kjører"

I tillegg til å investere i fondet, bidrar medlemmer av ByFounders Collective til nettopp "dealflow" og "due diligence", samtidig som de jobber aktivt med portefølje-selskaper som kan nyte godt av deres kompetanse, erfaring og nettverk.

– Det har vært en revolusjon i det norske startup-miljøet de siste fem årene, både i antall selskaper og i den kollektive kulturen. Jeg synes det er veldig positivt at det er et godt tilfang av startups med stort potensial, sier Munthe-Kaas.

Likevel tror han ikke det er gitt at et større antall startups fører til mer reell suksess. Det handler ifølge gründeren om å bygge økosystemet metodisk og strategisk.

– Akkurat nå er det en følelse av at vi legger skinnegangen mens vi kjører. Jeg håper vi lykkes med det, og at ikke for mange startups går av skinnene før vi får et sterkt kapital-miljø som kan løfte selskapene med behov for mye kapital, sier Munthe-Kaas videre.

“Pay it forward”-kultur

ForgeRock-gründeren ser frem til å ta pulsen på teknologi-fronten hjemme i Norge.

– Etter å ha bodd i Silicon Valley i syv år har jeg hatt både glede og nytte av “pay it forward”-kulturen som lever sterkt her. Hvis jeg kan bidra til å utbre denne mentaliteten til Norge er det supert, sier Andresen og legger til:

 – Med base i både Norden og Silicon Valley har de en perfekt posisjon for å hjelpe nordiske virksomheter med å bygge et internasjonalt nettverk. Det perspektivet liker jeg veldig godt.

Selskapet hans har laget en plattform for tilgangskontroll, lagring og administrasjon av identiteter, og hadde allerede i 2016 en omsetning på 100 millioner dollar.

Nå observerer han med glede økningen i antall skalerbare teknologibedrifter i Norge:

– Tradisjonelt har vi hatt mye konsulentvirksomheter uten noen spesiell IP, som har begrenset vekstpotensiale utenfor landets grenser. Det er ingen tvil om at vi ser et skifte her, med spennende bedrifter som Halodi, Disruptive Technologies og Cognite, sier han.

"Uformelt, men fokusert"

Også Spiten ser frem til å bli en del av kollektivet:

– ByFounders Collective har klart å samle gründere i et uformelt, men likevel fokusert, forum der deling av innsikt og erfaringer fra vidt ulike bransjer gir både en styrke og trygghet når spennende investeringsbeslutninger skal tas, sier hun.

Les også: Den danske supergründeren forelsket seg i norsk startup på en spasertur i Palo Alto: Investerer for andre gang