Det er en kulturpolitisk skandale dersom regjeringen nå ikke fjerner momsen på ebøker, mener forfatter Tom Egeland.
Torsdag legges regjeringens forslag til statsbudsjett fram, og et gjengangerkrav fra bokbransjen de siste årene har vært at momsen på ebøker må skrotes. I dag har ebøkene 25 prosent moms, mens papirbøkene har momsfritak.
Egeland viser til at momsunntaket for papirbøker er et snart 50 år gammel litteratur- og språkpolitisk virkemiddel.
-Unntaket fra hovedregelen som gir papirbøker momsfritak, må også gjelde for digital lesing. Litteratur er jo ikke papirbøker, litteratur er innhold. Og om det innholdet leses på papir eller et nettbrett eller en mobiltelefon, er i kulturpolitisk sammenheng revnende likegyldig, sier Egeland.
– Tar det for gitt
Den kjente forfatteren viser til at regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, og støttepartiet Venstre, lenge har gått inn for å fjerne ebokmomsen på 25 prosent. Også Arbeiderpartiet går inn for å fjerne momsen.
– Høyre og Fremskrittspartiet har ment i årevis at det må komme et momsfritak for ebøker. Da vil det være skandaløst hvis de ikke etter flere års arbeid med dette spørsmålet nå får det på plass i statsbudsjettet. De kan jo ikke mene og argumentere for noe og ikke følge det opp politisk, sier Egeland.
Han sier at han nå nesten tar det for gitt at momsfritaket kommer denne gangen.
– Gjør det ikke det, er det en kulturpolitisk skandale, sier Egeland til NTB.
Det er Finansdepartementet som har ansvar for avgiftspolitikken, herunder moms. Egeland, som også er styremedlem i Den norske Forfatterforening (Dnf), skriver i et innlegg på foreningens nettside at det nok er i Finansdepartementet byråkratene har vært mest opptatt av å beholde moms på ebøkene.
– Byråkrater er sjelden glad i unntak fra en hovedregel – så også i dette tilfellet, skriver han.
– Mindre konkurransedyktig
Forleggerforeningen har i mange år kjempet for å få fjernet merverdiavgiften på ebøker.
– Dagens moms på 25 prosent gjør norske ebøker lite konkurransedyktige i et stadig mer internasjonalt marked, skriver foreningen på sin nettside.
– Det er klart vi har forventninger om at regjeringen har fått dette til i år, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen til NTB.
Ifølge Forleggerforeningen er ebøkene i snitt priset 40 prosent lavere enn papirboka, om man ikke regner med merverdiavgiften. Med momsen blir prisforskjellen mellom norske og utenlandske ebøker unødvendig stor, påpeker foreningen.
Da svenskene i januar varslet at de ville senke momsen på ebøker, sa statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet til NTB at ulike satser på ordinære bøker og ebøker er uheldig.
– Vi har dette til vurdering. Men momsfritak er som kjent et større og mer komplisert spørsmål enn utelukkende et budsjettanliggende, sa statssekretæren.
(©NTB)