Aktivister protesterer mot EUs nye direktiv for opphavsrett, som de mener vil ødelegge friheten på Internett. Foto: Peter Endig/dpa via AP
Flere EU-politikere trykket på feil knapp da de skulle stemme over "reglene som snur opp ned på Internett"
13 parlamentarikere surret med stemmeknappene, og gikk mot sin egen overbevisning i saken om nye regler for opphavsrett på nett.
Den svenske tech-skribenten Emanuel Karlsten har sett protokollen hvordan EU-parlamentarikerne stemte i vedtaket om det nye direktivet om opphavsrett, et regelverk som har skapt dyp splittelse både mellom og innad i de ulike partigruppene. Gjennomgangen viser at flere av politikerne skal ha trykket på feil knapp under avstemningen.
Direktivet er i utgangspunktet ment å sikre at de som står bak verkene, faktisk får betalt når fotografier, videoer, musikk og tekst som er beskyttet av opphavsretten, deles på nettet. Men teknologibransjen har advart mot at de nye reglene kan føre til massiv sensur. Karlsten har selv vært blant de toneangivende kritikerne av de nye reglene som omhandler blant annet lenkeskatt.
Karlsten spår at direktivet kan bli en trussel mot ytringsfriheten i Europa, og beskrev i et innlegg hos nettavisen Breakit i fjor høst hvordan reglene vil ramme internett hardt: Det vil ikke lenger være lov å publisere opphavsbeskyttet materiale, slik som et bilde av en statue, et kunstverk eller en skjermdump. Videoer med opphavsbeskyttet musikk, tekst, dikt og sitater må også blokkeres. Felles for alle disse tilfellene er at en person som for eksempel har satt inn et sitat fra en forfatter på bloggen sin, og lagt ut et bilde av Mona Lisa, ikke har betalt for rettighetene til å gjøre dette.
Stemmesurr
Innen parlamentsmedlemmene skulle si ja eller nei til direktivet som helhet, skulle de stemme over om man burde endre deler av direktivet. Mandag denne uka skrev Breakit om hvordan de to Sverigedemokratene Peter Lundberg og Kristina Winberg, som var imot de omstridte paragrafene 11 og 13, bommet da de skulle stemme ja eller nei til endringer.
Karlsten publiserer nå listen over de andre som skal ha fomlet med knappene.
10 parlamentarikere mente å stemme ja for å endre det opprinnelige forslaget, men endte med å stemme nei: Blant disse var blant andre norskfranske Eva Joly, samt Gerolf Annemans, Johannes Cornelis van Baalen, Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Antanas Guoga, Jo Leinen, Peter Lundgren, Michèle Rivasi og Kristina Winberg.
I tillegg mente Daniel Buda å avstå fra å stemme, men klarte likevel å stemme nei til endring.
Det skal legges til at to av de som var tilhengere av forslaget klarte å stemme for å endre forslaget. Karlsten viser likevel til at feilene kan ha fått store konsekvenser for utfallet. Han peker på at marginen var på fem stemmer, og at korrekt stemmegivning ville ha åpnet opp for en diskusjon som kunne ført til at paragraf 11 og 13 ble strøket.
Direktivet som helhet ble senere vedtatt med stor majoritet, og de som var i mot de mest omdiskuterte delene av direktivet hadde allerede tapt i de innledende rundene.
Vanlig feil
Flere parlamentsmedlemmer skal ha ment at det rådet forvirring under stemmegivningen. Saksordføreren skal ifølge Breakit-artikkelen ha stoppet opp og forsikret seg om at alt var i orden innen behandlingen fortsatte.
Karlsten legger til at det skjer ganske ofte at politikerne trykker på feil knapper. Da nettavisen ETC gransket de svenske parlamentsmedlemmene i 2016 ledet Anna Maria Corazza Bildt (M) an med 49 feilstemminger, fulgt av Soraya Post (FI) med 24 feilstemminger.
-- Knappene sitter veldig nær hverandre, sa Soraya Post den gangen.