Revolut i Brexit-knipe: Tusenvis av norske kunder kan bli suspendert
Mobilbanken ber 7000 nordmenn laste opp ny ID, ellers vil de få problemer når Storbritannia går ut av EU uten en avtale.
Det britiske bank-fenomenet har gått sin seiersgang i Europa og passerte denne vinteren fire millioner brukere. Da Revolut kom til Norge, gikk det imidlertid seigere. Banken har fått noe skuffende 23.000 kunder, og veksten har stagnert.
Overfører kunder fra UK
Den politiske utvikling i Storbritannia gjør at det er nye mørke skyer i horisonten. For å være på den sikre siden i tilfelle britene ikke kommer til enighet med EU, opprettet Revolut et nytt europeisk selskap (Revolut Payments UAB).
Etter de siste ukenes utvikling har banken pushet ut meldinger der de innstendig ber kundene om å laste opp ny, gyldig legitimasjon (pass eller ID-kort) for å overføre kundene til denne nye europeiske enheten. Dersom britene hadde gått ut av EU uten en avtale nå ville nemlig 300.000 Revolut-brukere få sin bankkonto frosset, ettersom de har legitimert seg med EU-godkjent førerkort, ikke pass eller annet ID-kort slik det kreves i Litauen.
7000 norske
For øyeblikket er det 7000 nordmenn som står i fare for å få kundeforholdet blir lagt på is, hvis de ikke laster opp ny ID.
-- Fristen for dette flytter seg stadig, i takt med den endelige datoen for Brexit, skriver Revoluts pressetalskvinne til Shifter.
Kundene vil fortsatt kunne ta ut penger fra kontoen, men kan ikke bruke banken på andre måter. Dette vil utvilsomt likevel være et av de første virkelige tilbakeslagene for en startup som har opplevd mye medvind ute i Europa siden oppstarten.
"Worst case"
Revolut håper at det store flertallet av brukerne vil laste opp ny ID, selv om mange nordmenn til nå har latt vente på seg. Det understrekes igjen at mye kan skje, og at forberedelsene ikke nødvendigvis betyr at Revolut-gjengen tror britene vil gå ut av EU uten en avtale.
-- Dette er jo selvfølgelig "worst case scenario". Det er fortsatt en mulighet for at Stobritannia kommer til en enighet, og da vil vi ikke måtte be kundene laste opp ny ID. Men vi er proaktive, og forbereder oss på alle utfall, for å sikre at brukerne ikke skal oppleve ubehageligheter, kommenterer Revolut om situasjonen.
Utsettelse?
Heldigvis for Revolut er det tegn på at det kan ta en god stund før Storbritannia eventuelt forsvinner ut. I går meldte NTB at EU-president Donald Tusk foreslår at Brexit kan utsettes i opptil ett år.
Det går fram av hans invitasjon til det ekstraordinære Brexit-toppmøtet i Brussel onsdag.
Her skriver Tusk at utsettelsen kun bør var så lenge som nødvendig, og maks i ett år. Han foreslår at Storbritannia kan forlate EU så snart Parlamentet og EU har godkjent den framforhandlede avtalen om hvordan brexit skal gjennomføres.
Tusk mener også at EU må fastholde sitt krav om at avtalen ikke kan reforhandles.
"Kan krasje ut"
På toppmøtet skal europeiske ledere ta stilling til Mays bønn om å få brexit utsatt enda en gang. Men situasjonen er i bunn og grunn den samme som da skilsmissen ble utsatt første gang i mars.
Diskusjonene har gått i ring, uten at noen har klart å finne utgangen.
Et avslag fra de europeiske lederne regnes likevel som svært usannsynlig. De ønsker ikke å bli beskyldt for å ha skubbet Storbritannia utfor stupet.
Samtidig har May den siste uka vært i intense forhandlinger med opposisjonspartiet Labour om et tverrpolitisk forlik om brexit.
Skulle EU likevel si nei til en ny utsettelse, vil britene krasje ut av EU uten avtale allerede fredag 12. april – med mindre de da velger å avlyse brexit i siste øyeblikk.