Kristian Bye og Ingun Berget fra tiden i Bright Products. Foto: Bright Products
Kristian Bye og Ingun Berget fra tiden i Bright Products. Foto: Bright Products

FN gjorde den norske solcellestartupen til en pengemaskin

Publisert Sist oppdatert

En kontrakt med FN har bidratt til at oppstartsselskapet Bright Products har solgt solcellelamper for nær 200 millioner kroner i året.

– Man kan ikke bygge ut strømnett overalt. Verden trenger desentraliserte energiløsninger, sier Ingun Berget, adm. direktør i Bright Products, til Finansavisen, som er først ute med saken.

Selskapet lager solcellelamper til steder der det vanlig strømnettet ikke når ut. Markedet er primært Asia og Afrika, men den storvokste startupen selger også en rekke lamper til fritidsbruk også i vestlige markeder. SunBell brukes ikke bare til lys, men kan også lade mobiltelefoner og andre devicer.

Ifølge artikkelen i Finansavisen skjøt de gullfuglen i 2014. Da inngikk de et en kontrakt med FN gjennom W. Giertsen Energy Solution, med levering av lamper til flyktningleire.

Denne kontrakten utgjorde i fjor mer enn 90 prosent av omsetningen til selskapet, og har bidratt til å løfte omsetningen fra 15 til 195,8 millioner kroner på tre år, og at Bright har solgt rundt to millioner lamper, skriver Finansavisen.

De to seneste årene har selskapet tjent 65,3 millioner før skatt.

Bright-sjef Ingun Berget viser til at organisasjonen i Norge er liten, at de har små lager og produserer store volum bare når ordrene er på plass, som noe av "hemmeligheten" bak suksessen. Det har også vært et godt og "knirkefritt" samarbeid med fabrikken i Kina.

Gründerne Kristian Bye og Marius Andresen eier i dag henholdsvis 12,7 prosent og 12,1 prosent av aksjonene. Av de andre eierne er tidligere Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen den største, med 13,3 prosent.

Powered by Labrador CMS