Pål Wagtskjold-Myran og Erlend Drevdal Hausken i Soundio. Foto: Vilde Mebust Erichsen
«DJ»-startup med egen app for demente: Bergen-sykehus skriver ut «musikkterapi istedenfor valium»
– Det er jo viktig å få folk til å leke med musikk, men dette prosjektet gir mening på en helt annen måte, sier Soundio-gründerne.
Pål Wagtskjold-Myran konkluderer:
– Musikk trigger følelser.
Medgründeren har forsøkt å finne ett svar på «hva det er med musikk» - som gjør den så godt egnet i terapi av pasienter med demens.
Men det finnes flere.
– På samme måte som lukt, knytter du musikk til konkrete minner. Og du lytter jo gjerne til musikk for å oppnå noe, sier musikkprodusenten - og eksemplifiserer det generelle: å få motivasjon til trening, komme i fest-modus, konsentrasjon på jobb …
– Og hvis musikken ikke trigger noe i deg, da er den verdiløs, sier han - og viser til en rekke ny forskning med minst ett felles funn: «musikk er et medikament som faktisk funker».
– Men i dag er dessverre bruk av musikk på sykehjem og sykehus enten helt fraværende eller veldig lite tilrettelagt, tilføyer Erlend Drevdal Hausken.
Musikk og teknologi
Han er også medgründer i musikk-startupen - i 2016 omtalt som «en av de mest spennende» under South by Southwest, da med «DJ»-appen Vibble på kostbar utstilling.
– Det var utrolig stas og absolutt verdt pengene. Vi jobber jo hele tiden med å se hvordan vi kan bruke musikk og teknologi for å koble mennesker tettere sammen, sier Hausken.
I samarbeid med Olaviken alderspsykiatriske sykehus i Bergen, utvikler Soundio-teamet nå en digital plattform for musikkterapi - inkludert bilder, musikk og video, med en faglig forankring.
– Det er jo viktig å få folk til å leke med musikk - den gleden har vi selv opplevd, men dette helse-prosjektet gir mening på en helt annen måte, sier Hausken.
Utgangspunktet var et BTO-initiativ og spesialhelsetjenestens opprinnelige prosjekt med «min musikalske livshistorie». Nå tester sykehuset selskapets to applikasjoner: Én for musikkterapeut og øvrig medisinsk personell. Én i bruk av pårørende og pasient.
– Vi er ennå i en tidlig testfase, men har allerede sett positive effekter. Våre pasienter skal jo gjerne hjem igjen etter oppholdet hos oss - og på den måten kan musikkterapien bli fulgt opp også der, sier Frode Wikne, sykehusdirektør ved Olaviken alderspsykiatriske sykehus.
Vant pris
Han forteller om pasienter med tung demens, uro, utagering og forvirring.
– Vi har sett pasienter med voldsom adferd som roer seg når de hører på musikk. De gjenskaper minner, husker tilbake i tid … Og på den måten får vi tilfeller hvor vi kan skrive ut pasienter med «musikkterapi istedenfor valium», sier Wikne.
Det forutsetter imidlertid individuelt tilpasset musikk.
– En typisk tilbakemelding fra intervjuene vi har gjorde under innsiktsfasen, var at musikken i allrommet eksempelvis var et trekkspill-lag på CD. Det er mange som liker den type musikk, men de som ikke gjør det, blir da negativt stimulert, sier Hausken.
Med Alight-prosjektet har Soundio-teamet allerede rukket å vinne «beste startup» under årets Nordiske Mediedager.
– Musikk er noe som ofte måles i hit-liste, men dette prosjektet åpner opp flere dører for forståelse av hva musikk faktisk kan bety for mennesker. Det hjelper oss også inn i andre parallelle prosjekter, sier gründerne.
Les også: JodaCare til topps på Technoport med dement-tech. Nå er de på investorjakt