Prisvinneren sammen med (fra venstre) Malgorzata Barczyk (Forretningsutvikler i Bergen Teknologioverføring) Anders Haugland (administrerende direktør i Bergen Teknologioverføring) , Monica Mæland, Kamal Mustafa, Ragnhild Janbu Fresvik (Konserndirektør bedrift, Sparebanken Vest) og Dag Rune OIsen (rektor ved Universitetet i Bergen). Foto: Joakim Birkelund
Prisvinneren sammen med (fra venstre) Malgorzata Barczyk (Forretningsutvikler i Bergen Teknologioverføring) Anders Haugland (administrerende direktør i Bergen Teknologioverføring) , Monica Mæland, Kamal Mustafa, Ragnhild Janbu Fresvik (Konserndirektør bedrift, Sparebanken Vest) og Dag Rune OIsen (rektor ved Universitetet i Bergen). Foto: Joakim Birkelund

Professor i Bergen vil 3D-printe bein til skjelettet ditt

Publisert   Sist oppdatert

Professor Kamal Mustafa ved Universitetet i Bergen vant Idekonkurransen 2016 med sitt innovative prosjekt som har et potensielt marked på 2,35 milliarder kroner.

 Se for deg at du havner på sykehuset med flere kompliserte beinbrudd. Legene forteller deg at du kanskje ikke har nok frisk beinmarg til å gjennomføre en transplantasjon til bruddområdene. Løsningen i dag er at pasienten da enten må ta bein fra dyr, og dermed gå på medisiner resten av livet, eller at det må tas bein fra andre steder i kroppen eller fra døde mennesker. Faren for komplikasjoner er overhengende.

I 10 år har Professor Kamal Mustafa ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen, ledet en forskergruppe med ambisjon om å løse disse problemene. Nå mener han at de har funnet løsningen.

Professor Mustafa og hans forskergruppe vil kombinere stamceller og 3D-printing for å gjenskape skadede beinfragmenter helt nøyaktig, samtidig som beinfragmentet vokser sammen med pasientens egne celler. Dette reduserer faren for at kroppen avviser beinfragmentet og det sikrer raskere og bedre gjengroing.

Hvis prosjektet lykkes vil forskningen kunne være til nytte for over 1 million pasienter i Europa årlig. Markedet er  på potensielt 2,35 milliarder dollar, og professor Kamal Mustafa stakk dermed av med seieren i Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings ”Idekonkurransen 2016”

Vinner 300.000 kroner 

Prisen på 300.000 kroner ble delt ut av Næringsminister Monica Mæland (H) på Bergen Næringsråds Årskonferanse fredag 18. november.

Mustafa har selv stor tro på at han vil lykkes med prosjektet.

-Det er et åpenbart behov for en nyskapende tilnærming til problemstillingen. Dette skyldes for det første det konstante behovet for forbedrede og pålitelige produkter til lavere priser. I tillegg skaper økt aldring og levealder i Europa nye behov. Så snart vi har utviklet et produkt for klinisk bruk, vil en rekke sykdommer som skyldes beindefekter kunne lindres, sier han i en pressemelding.

Kamal Mustafa er svært fornøyd med å vinne Idekonkurransen, og mener det å identifisere et innovasjonspotensial ikke bare handler om å vurdere en ide for ideens skyld.

-Det handler også om hvordan disse ideene vil bli gjennomført og vellykket brakt til markedet og samfunnet. Det å vinne Idekonkurransen understreker betydningen av innovasjonen i forskningen vår. Prisen vil stimulere min forskningsgruppe og miljøet ved vårt institutt ytterligere, sier han.

Juryens medlemmer:

Øivind Enger, Sarsia Seed (juryens formann)

Asgeir Løno, Sparebanken Vest

Jone Engelsvold, Regionalt Forskingsfond Vestlandet

Ingrid Heradstveit Guddal, Innovasjon Norge

Stig Ryland, Bergen Næringsråd

Steffen Boga, Bergen Teknologioverføring (juryens sekretær)

Fakta om "Idekonkurransen"

Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverføring (BTO) har siden 2010 gjennomført seks Idekonkurranser hvor det har blitt delt ut stipend til beste ide fra forskningsmiljøet i Bergen. Pengepremien har gått til utvikling av prosjekter og vært et bidrag i kommersialiseringsløpet fra ide til produkt. Idekonkurransens formål er å stimulere til kommersialisering av forskningsresultater, synliggjøre miljøet omkring forskning og kommersialisering, og skape oppmerksomhet rundt behovet for forskning og innovasjon.