Hit kan du flytte for en periode hvis du trenger litt avkobling. Foto: Trevarefabrikken

Bygger et «retreat» for storby-gründere i Lofoten

Publisert Sist oppdatert

Når du blir lei av storbyens mas og tjas kan du trekke deg tilbake i Lofoten. Der bygger de nå en "retreat" for storbygründere.

–Nå har vi har fått byggelån fra banken og er klare til å bygge, sier medgründer i «Trevarefabrikken»  i Henningsvær, Andreas Hjelle.

Siden de overtok den nedlagte fabrikken for 2,5 år siden har de hatt utallige timer med dugnadshjelp fra venner og bekjente, og kunne i sommer åpne en bar i fabrikken. Men de har mye større planer for fremtiden.

–Vi skal bygge et kulturhus med overnatting og fasiliteter for startups og kreativ næring slik at de kan komme til Lofoten og jobbe på en ny og kanskje revitaliserende måte. Det blir en blanding av co-working, møteplass for lokale, et sted man kan oppleve kunst og kultur, få seg en matbit og noe godt å drikke. Og vi skal ha ukentlige eventer, sier Hjelle.

Utsolgte festival på 15 minutter

–Hvordan kom dere på å gjøre dette i Lofoten?

–Vi er to brødrepar fra Bergen, og vi dro til Lofoten for noen år siden på klatretur. I Henningsvær ble vi kjent med en lokal musiker som siste kvelden vi var der tok oss med på en fjelltopp midt på natten med fantastisk utsikt og midnattssol. Han pekte ned på trevarefabrikken og fortalte oss at den var til salgs. Vi dro ned og så på bygget, og der så vi bare muligheter og et enormt potensial. Da var det gjort, sier Hjelle

De kjøpte det for 2,5 år siden og har hatt to sommere med dugnadshjelp fra hele landet. Flere av dem tech-gründere som Staaker og Flowmotion, og ildsjeler fra det norske oppstartsmiljøet. Sommeren 2016 åpnet de en bar i bygget med materialer de fant i det gamle snekkeriverkstedet, og da ble også ideen til en festival født.

– Vi ville lage en stor fest for alle som har fulgt oss, støttet oss og tatt del i drømmen. På mandag 12. desember la vi ut 500 billetter for salg uten en eneste artist. Etter 15 minutter var alle revet vekk. Vi trodde ikke det skulle skje så fort. Det var veldig uventet, sier Hjelle.

Gründere: Mats Alfsen og Andreas Hjelle . foto: Trevarefabrikken.

Festivalen er et samarbeid med Thomas Litangen (Kråkesølv) og Sondre Justad.

 

Skal lage en storstue for gründere

Nå er de i gang med å utvikle førsteetasjen på 500 kvadratmeter.

–Det blir selve kjernen i konseptet. En storstue hvor folk kan prate, spise og jobbe. Vi skal også ha egne arbeidsrom. Deretter skal vi utvikle tredjeetasjen og til slutt ta andreetasjen. Vi ønsker at trevarefabrikken skal være et sted for folk med skapertrang og tiltakslyst. De skal kunne komme dit og føle det har kommet på rett sted. Et sted de kan være produktive mellom surf, fjellturer og naturopplevelser. En plass man kan hente ny inspirasjon. Jeg tror vi skiller oss ut ved at vi retter oss mot mennesker som er opptatt av opplevelser og relevant innhold fremfor gullkraner og den mer utdaterte formen for luksus, sier han.

–Hva skal man kalle bygget deres?

–Vi ønsker ikke bare å være et overnattingssted, et workspace eller en venue for kultur og arrangementer, men litt av alle disse tingene med et skapende community i bunn. I gründerverdenen er det viktig at man er tydelig på hva man er og ønsker å tilby. Vi har nok vært litt utydelige her. Fokuset har vært mer på å samle folk fra ulike miljøer og bygge opp et genuint community rundt Trevarefabrikken, på den måten har vi klart å avdekke konkrete behov blant våre besøkende, sier Hjelle.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på FacebookogTwitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned vår siste podcast med Lars Johan Bjørkevoll. For noen år siden reiste mannen som nå er en av topplederne i gründereventyret Xeneta, rundt i Europa i en folkevognbuss. I Paris besøkte han aldri Eiffeltårnet, og i Roma var han aldri innom Colosseum. I stedet møtte han mennesker – mange mennesker. Kommunikasjon var avgjørende, og det er det nå også. I denne podcasten forteller han om hvordan Xeneta har klart å få innpass i en konservativ shippingbransje.

Han forteller også om hvordan han har sett gründere gå på veggen, og at han selv bruker meditasjon for å få balanse i hverdagen. Om hvorfor alle kanskje ikke bør bli gründere. Om dårlig ledelse blant gründere. Om hvordan han på en menneskelig måte kvitter seg med ansatte som ikke fungerer. Om hvorfor han liker å hjelpe andre gründere. Om hvorfor business ikke er så annerledes enn kunstfoto. Om forskjellen på tyskere og amerikanere i business. Om hvordan det var å forsøke å starte gründerbedrifter på hjemstedet Skotterud før «knarken» kom. Om at han ikke tror roboter vil tørke ham bak når han blir en gammel mann. Samt mye mer.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.