Facebook CEO Mark Zuckerberg på plass før en høring i Senatet. Foto: AP, Alex Brandon)
Facebook CEO Mark Zuckerberg på plass før en høring i Senatet. Foto: AP, Alex Brandon)

Eksperter: Facebook blir mer regulert

Publisert Sist oppdatert

Facebook og andre sosiale medier vil bli mer politisk regulert som følge av Cambridge Analytica-skandalen, mener eksperter.

Politisk regulering av Facebook var det gjennomgående temaet under tirsdagens høring i justiskomiteen i det amerikanske senatet.

– Det vil gå fra facebookregulering til at det nå kan bli langt mer regulert politisk, sier Benjamin Rud Elberth, ekspert på digital kommunikasjon, til Ritzau.

Selv uttalte Facebook-gründer Mark Zuckerberg at en form for regulering ikke nødvendigvis er noen dårlig idé.

– Senatorene fikk høre Zuckerberg si at Facebook frivillig vil la seg regulere. Han har sagt at han er klar til å snakke om prinsippene, sier Elberth.

– Brukerne forstår ikke

Maria Bartnes, forskningssjef ved SINTEF Digital, håper høringen i Kongressen vil føre med seg endringer.

Hun ser personvernskandalen i sammenheng med den nye personvernlovgivningen som blir gjeldende for selskaper som driver virksomhet innenfor EU. Loven gjelder fra slutten av mai.

– Jeg håper høringen og den nye lovgivningen kan presse på for en mer brukervennlig personvern-policy. Det er mulig Facebooks personvern-policy har vært korrekt, men den er praktisk talt umulig å forstå for brukeren, sier Bartnes til NTB.

Hun mener Facebook og andre sosiale plattformer på nett, forsømmer sine plikter ved å gjøre sin regler for personvern lite tilgjengelige for brukeren.

– Når en tjeneste er gratis på nett, er det informasjonen du deler, som er valutaen. Problemet er at de fleste brukere ikke har forutsetninger for å forstå hva det innebærer, sier Bartnes.

BBC: Utdaterte senatorer

Iført dress og slips, ikke sin sedvanlige T-skjorte-uniform, besvarte Zuckerberg flere hundre spørsmål fra 44 senatorer tirsdag kveld.

– Vi har ikke gjort nok for å hindre at verktøyene vi har utviklet, blir brukt til å skade. Det innebærer blant annet falske nyheter, utenlandsk innblanding i valg og hatprat, i tillegg til personopplysninger, sa Zuckerberg.

BBC skriver at den drøyt fem timer lange høringen bar preg av senatorenes manglende kunnskap om Facebook og datasikkerhet for øvrig.

Kanalen poengterer blant annet at senatorene brukte mye tid på om spørre om Zuckerberg var villig til å gi Facebook-brukerne rettigheter og muligheter som de allerede har.

Zuckerberg ble kalt inn til høringen etter at det i forrige måned ble kjent at Cambridge Analytica har samlet inn personopplysninger fra om lag 87 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet blant annet til Donald Trumps valgkampstab.

Klokken 16 onsdag fortsetter Facebook-sjefens høring i Kongressen, denne gangen i Representantenes hus.

(©NTB)

[email protected]no