NTNU-student brakk nakken i en skiulykke: Nå henter han penger til hjelpemiddel-startup
Tord Are Meisterplass ble lam fra brystet og ned. Nå har selskapet han startet i kjølvannet av ulykken hentet én million kroner fra fem engleinvestorer.
22. mars 2015 var sogningen Tord Are Meisterplass på skitur rett utenfor skianlegget Hodlekve i hjembygda. For den gjennomsnittlige alpinist var ruten Meisterplass hadde valgt krevende. Løypen var bratt og hadde et par hopp, men Meisterplass var ingen gjennomsnittlig skikjører og var godt kjent i området.
Likevel ble denne turen skjebnesvanger. Under et av hoppene hadde den ene bindingen løst seg ut. Han falt under landingen, og raste mot noen trær. Som en erfaren alpinist forsøkte Meisterplass å beskytte nakke og rygg med armer under fallet.
-- Om treet hadde truffet nakken eller ryggen hadde gått bra. Men treet traff toppen av hodet, og der hadde jeg ikke noen arm, sa Meisterplass til NRK i 2016.
Savnet selvstendighet
Etter ulykken var Meisterplass ikke villig til å akseptere at han kom til å være avhengig av assistanse resten av livet. Sammen med NTNU-studentene Carl Christian Sole Semb og Nikolai Hiorth, startet Meisterplass derfor Independence Gear AS i 2016. Formålet med selskapet var å lage produkter som selvstendiggjorde mennesker i hverdagen.
Toalettbesøket var det første selskapet ønsket å gjøre noe med. Dette var et område som er spesielt sårbart for mange som sitter i rullestol. I starten av 2016 laget derfor teamet en prototype til løsningen som i dag kalles Dignum. CMO Klaus Klausen Espedal i Independence Gear forteller dette er en løsning mange ønsker seg.
-- En av testbrukerne fortalte oss at man ikke greier å forestille deg hvordan det er å ikke kunne gå på do på egenhånd. Selv om ikke alle blir hundre prosent uavhengig fra assistanse, vil Dignum spare samfunnet for kostnader og hjelpe brukeren på veien mot selvstendighet og øke følelsen av å leve et verdig liv, sier han.
Hentet enda én million
Løsningen har ikke bare fått en del oppmerksomhet, den har faktisk gjort det mulig for Meisterplass å jobbe hundre prosent og å reise på fritiden. Han er i dag helt uavhengig fra assistanse, og sparer samfunnet for omlag en million kroner i året. I tillegg har han blitt skattebetaler og skaper verdi gjennom jobben.
Til nå har selskapet overlevd på midler fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Midlene har bidratt til å utvikle produktet og teste det blant brukere. Sykehus som Sunnaas sykehus, Haukeland sykehus og Rigshospitalet i København ved VihTek er også med som test- og utviklingspartnere.
Investorer fra helsebransjen
Independence Gear var også en del av Angel Challenge Health, men nådde aldri helt opp. Likevel var ikke deltakelsen bortkastet. Selskapet har de siste månedene jobbet hardt for å sikre kapital for å komme i mål med produktutvikling, markedsføring og regulative prosesser i forbindelse med CE-merking. Når selskapet nå avslutter emisjonsrunden på én million kroner, er flere av de fem investorene folk teamet møtte under Angel Challenge.
Espedal ønsker ikke å avsløre hvem investorene er helt enda, eller hva selskapet er verdsatt til, men han er svært fornøyd med emisjonrunden.
-- Nå vil det være mulig å levere det første produktet allerede i august. Investorene vil ikke bare bidra med penger, flere av dem har lang fartstid innen helsebransjen, som investorer og har selv vært gründere. Nå håper vi å komme i gang med forhåndssalg til sykehus og NAV. Brukere og institusjoner som melder interesse, vil få mulighet til å teste produktet på forhånd, forteller han.
Det er allerede nå mulig å søke på Dignum gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen.