Simula med stimuli: En halv million til kvinner som vil bli tech-gründere.
Vil ha flere kvinnelige suksesshistorier. Trengs andre veier inn en høylytt pitching.
Simula har lenge latt gründere sitte gratis i deres «Gründergarasje». Men en ting har vært tydelig, det har vært for få kvinnelige gründere der. Nå skal de også dele ut to stipender til tech-startups, skal derfor minst et av stipendene gå til en kvinne.
– Vi leste oppslagene i mediene og så på tallene. Det er forstemmende at antallet kvinner var så utrolig lavt, sier nestleder Christian Bjerke i Simula Innovation.
Går glipp av muligheter
Statlige Simula har lenge drevet grunnleggende forskning innen IKT, og investert i kommersiell virksomhet basert på forskningen i senteret og i startups. Stipendet er nytt, og det er ingen betingelser til stipendet, annet enn at gründerne må sende inn dokumentasjon på at pengene er brukt til å utvikle forretningsidéen, og det må være en tech-startup.
– Vi tror vi går glipp av utrolig mye verdiskaping, ideer og selskaper når så få kvinner velger å bli gründere. Derfor ønsker vi å gjøre noe konkret, sier Bjerke.
Vekk fra heispitchen
Han tror det er flere grunner til at en del kvinner vegrer seg for å bli gründere. Når det gjelder det å vinne priser, stipender og investorkroner, er det dessuten gjerne en god «elevator»-pitch som gjelder.
– Jeg tror det er en dårlig måte å få formidle til fremmede hva man har lyst til å gjøre og hvordan. En slik veldig spisset og lite nyttig kommunikasjonsform favoriserer dessuten en del menn. Så vi ber heller søkerne spare pusten, og bruke heispitsjen på noen andre, sier Bjerke.
Simula vil plukke ut et utvalg finalister som de vil ha inngående samtaler med.
– Vi tar oss god tid til å stille spørsmål og diskutere. Dette skal oppfattes som verdifullt for gründerne også, sier han.
Må sette inn tiltak
Simula håper konkurransen kan stimulere til at flere kvinner tar sats og blir gründere.
– Men tror du noen kvinner kan bli fornærmet over at de blir «kvotert» inn på et stipend?
– Her er det viktig å fremheve at vi lyser ut to stipender, og det vil være hard konkurranse uansett. Dessuten er det jo slik at vi må sette inn tiltak for å få flere kvinneligere gründere, mener Bjerke.
Optimistisk
Bjerke mener det trengs flere kvinnelige rollemodeller, og viser til Karen Dolva i No Isolation som eksempel på gründere som vi bør få flere av, med både kommersiell teft og drive.
Og han tror det er fint mulig. Simula som forskningsinstitutt hadde for få år siden ti prosent kvinner blant sine vitenskapelige ansatte. Senteret bestemte seg for å øke kvinneandelen, og i 2017 er målet 30 prosent. Simula mottok i 2013 Kunnskapsdepartementet sin likestillingsprispris for sitt arbeid med å øke kvinneandelen.
– Kjønn er jo en inndeling, men det er jo også andre grupper som er i mindretall i gründermiljøet. Hvorfor ikke stipend til dem?
– Gründerne hos Simula spenner over et stort etnisk og geografisk spekter. Majoriteten av Simulas ansatte kommer ikke fra Norge. Vi så at kun ett av selskapene hos oss hadde en kvinnelig med-gründer, sier Bjerke om hvorfor Simula har valgt å prioritere kvinner i stipendutlysningen.
Det utlyses to stipender. Og til mannlige gründere på jakt etter penger, så skal det sies at det fortsatt er lov å søke. Men det kan lønne seg å ha et godt svar på «Gründergarasjens» fire signaturspørsmål:
▸ Can you build it?
▸ Will anyone buy it?
▸ Has anyone already built it?
▸ Honestly, is it an idea, a good idea or a great idea?
FAKTA OM SIMULA
Simula Research Laboratory (Simula) driver forskning, utdanning og innovasjon innenfor utvalgte fagområder innen IKT. Simula har 150 ansatte, og består av PhDstudenter, postdoktorer, seniorforskere og utviklere. Miljøet er internasjonalt, og over halvparten av de ansatte kommer fra land utenfor Norge og alle kontinenter er representert. Nær 30% av fagpersonalet er kvinner.
Simula Innovation (SI) er Simulas heleide datterselskap som er opprettet for å bistå i kommersialisering av forskningsresultater gjennom samarbeid med forskningsavdelingene og næringsliv, i tillegg til å bidra til vekst og forvalte eierskap i spinnoff selskapene som er etablert basert på Simulas virksomhet eller som Simula ellers har investert i. For tiden har Simula eierskap i 15 selskaper, som til sammen har 98 ansatte.
Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Last også ned vår seneste podcast med Kjartan Slette i Unacast. I podcasten er Slette innom valget i USA, om å være pappa samtidig som man bygger et globalt tech-selskap, om hvordan han havnet i tech, bakgrunnen fra musikkbransjen og Wimp/Tidal, hvorfor de ansatte kan ta så mye fri de vil, samt mye mer.