Christian Hemmestad Bjerke, assisterende direktør ved Simula Innovation.
Christian Hemmestad Bjerke, assisterende direktør ved Simula Innovation.

500 startups fikk tildelt fem millioner pre-såkornskroner. Måtte takke nei. Nå går pengene til et annet selskap

Publisert Sist oppdatert

500 Startups/Nordics måtte takke nei til fem millioner kroner fra Innovasjon Norge. Nå er det et annet selskap som får nyte godt av midlene.

Fredag kunne Shifter melde at 500 Startups /Nordics-sjef Sean Percival foralter stillingen og at den gjenværende Stina Liland Nysæther flytter til Sverige, ettersom de ikke klarte å hente penger til et 15 millioner-dollars nordisk venturefond.

500 Startups var blant de som i juni fikk tilslag på fem millioner kroner pre-såkornsmidler fra Innovasjon Norge. Dette er investeringsmidler som staten matcher private investeringer med.

–Vi måtte se nei til pengene. Dette er penger som må bli investert med matchende privat kapital, og jeg var bekymret for at dersom jeg ikke hadde fondet, ville jeg ikke ha den matchende kapitalen. Så jeg ville derfor frigjøre disse pengene for noen andre, sier Sean Percival til Shifter, den avtroppende lederen av 500 Nordics.

Spesialrådgiver Rannveig Fadum i Innovasjon Norge, bekrefter dette.

–Det stemmer. Pengene har gått videre til neste på lista, som er Simula Innovation, sier  Fadum.

Forskning på anvendt matematikk og informatikk

–Det er vi strålende fornøyd med. Det vil bidra til å realisere enda flere tech-selskaper, sier Christian Hemmestad Bjerke, assisterende direktør ved Simula Innovation.

Han forteller at Simula Research Laboratory hverken er et forretningsenglenettverk eller et universitet, men et aksjeselskap som er eid av Kunnskapsdepartementet. Simula driver med grunnforskning og anvendt forskning i grenselandet mellom anvendt matematikk og informatikk.

Simula Innovation ivaretar Simulas kommersielle interesser og jobber blant annet med kommersialisering av Simulas forskning.

–Vi har også kommersielle aktiviteter gjennom investeringer i teknologiselskaper. Majoriteten kommer fra forskning fra eget institutt eller vår inkubator «Gründergarasjen».  Men vi ser også eksternt etter selskaper å investere i, sier han.

–Hva slags selskaper investerer dere i?

–Vi fokuserer på selskaper som har teknologi og et kommersielt potensial. Før vi gjør investeringer, må caset gjennom vårt teknologipanel hvor vi bruker våre forskere aktivt til å vurdere teknologien til selskapet. I tillegg gjør vi en kommersiell vurdering, sier han.

–Hva er en typisk størrelse på deres investeringer?

–Vi går inn veldig tidlig. Pre-såkorn og ved selskapsdannelse, forteller han.

–Men hva er en typisk sum?

–Det er stor forskjell på et selskap med tunge teknologi-investeringer og et selskap som er i ídéfasen. Vi har gått inn med alt fra tre hundre tusen og opptil tre millioner kroner, sier Hemmestad Bjerke.

–Er dere også med videre i senere runder?

–Ja, det ser vi på som en stor styrke, sier han.

–Hva er deres kapitalbase?

–Simula innovation har kapital bygget opp med utbytte fra tidligere investeringer. Utbyttet har blitt reinvestert i nye selskaper, forteller han.

–Hvor mye penger har dere?

–Vi har over den siste fem årene investert i underkant av 15 millioner. Det har endret seg etter at vi fikk presåkorn, og vi er nå i en prosess hvor vi utvider kapitalbasen, forklarer han.

–Hvis man mener man sitter på unik teknologi, så burde man ta kontakt med dere?

–Ja, det håper jeg folk gjør. Vi jobber rent kommersielt som alle andre, og vi mener vi har en god tilnærming. Det er en stor styrke med flinke forskere som brukes aktivt, sier han.

 

Disse investormiljøene har fått pre-såkornmidler 2016

TTO og inkubatorer

InvestormiljøMillioner krFylke
Kjeller Innovasjon6Akershus/landsdekkende
Kongsberg Innovasjon6Buskerud
Bergen Teknologioverføring6Hordaland
Validé AS5Rogaland
Inven26Oslo
StartupLab AS6Oslo/landsdekkende
Simula Innovation5Oslo/landsdekkende
NTNU Accel og Ålesund Kunnskapspark6Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland
Norinnova4Troms

 

Forretningsenglenettverk

InvestormiljøMillioner krFylke
FFV AS4Hordaland
Sagene Tech Ventures7Oslo
Angel Challenge8Oslo/ landsdekkende
Victrix AS5Oslo og Hordaland
Bakken & Bæck Invest AS4Oslo
Tidligfasefondet i Nord-Trøndelag AS5Nord-Trøndelag
CoFounder6Sør-Trøndelag
TELEMARK GROUP AS5Telemark
ASETTO CAPITAL AS4Telemark

Kilde: Innovasjon Norge

OBS!!! NYHET!! Vi har lansert podcast! Søk på «Shifter» i podcast-klienten du vanligvis bruker.

I Shifters første podcast forteller Kolonial-gründer Karl Munthe-Kaas om hvordan de startet selskapet, hvilke utfordringer de støtte på og hvorfor han ikke har tro på matkassene.

Powered by Labrador CMS