X2 Labs har sagt opp flere personer kort tid etter oppstarten i oktober i fjor.
Annonse
X2 Labs er akseleratoren i Stavanger som ble lansert med brask og bram i oktober 2016. Målet var å produsere 50 selskaper i året. Gjennom ulike tematiserte programmer som «Smart Cities», «Digital Tourism» og «Blue Revolution», skulle deltagere over fire uker bygge selskaper for å løse utfordringer knyttet til temaene.
Under et halvt år etter oppstart har X2 Labs sagt opp flere ansatte. Deriblant daglig leder Sean Paul Shanor.
I tillegg er to andre sagt opp. Markedssjefen Marcelle Askew har ikke fått sin kontrakt fornyet. Lederen for fondet X2 Capital, Sashko Despotovski, hvis mål var å hente 100 millioner euro for å blant annet investere i selskapene som kom ut av akseleratoren, er også sagt opp.
Annonse
Alle bekrefter til Shifter at de ikke lenger jobber for X2 Labs eller X2 Capital.
Problemer med fondet
–Hvorfor sier dere opp daglig leder Sean Paul Shanor så kort tid etter oppstart?
–Jeg kan ikke av hensyn til vedkommende kommentere hvorfor styret sier opp daglig leder. Han trådte ut av rollen 31/12 2016. Sean Paul Shanor var helt sentral i den tidlige oppbygning av selskapet. Han har gjort en fantastisk jobb. Av hensyn til videre drift, har styret valgt å gå videre med en alternativ løsning, sier Christian Rangen, styremedlem og med-gründer av X2 Labs til Shifter.
Annonse
–Alternativ løsning? Har dere en ny daglig leder?
Annonse
–Jeg har fått rollen inntil videre. Så har vi en ny person på trappene, sier Rangen.
–Men dere har sagt opp flere. Hva er grunnen til det?
Annonse
–Sashko Despotovski ble ansatt for å bygge opp fondet. Han hadde ikke direkte med X2 labs å gjøre. Først forsøkte vi å bygge opp et fond basert på norsk lovgivning, men det ble vanskelig på grunn av av Lov om alternative investeringsfond. 1. januar 2017 trådte det i kraft en regel som betydde at vi måtte ha full konsesjon for å sette opp fondet i den juridiske strukturen vi ønsket. Dermed ble opprinnelig fondsstruktur vanskelig, sier Rangen.
Han hevder de har flere investorer til fondet og synes det er paradoksalt at de ikke får sette det opp.
–På grunn av at vi ikke har fått fond i sin fulle versjon på plass, må vi tilpasse driften, sier Rangen.
Marcelle Askew ble leid inn for å gjøre en jobb med den tidlige markedsføring.
–Den jobben er hun ferdig med, og derfor fornyet vi ikke hennes kontrakt, men vi jobber gjerne med henne igjen i fremtiden, sier Rangen.
De andre som mistet jobben skyldes ifølge Rangen justering av forretningsmodellen og omfordeling av roller internt.
Alternativ modell
–Er ambisjonen fortsatt 50 selskaper i året?
–Vi har bevist at modellen funker, men for å få til 50, må vi ha fondet på plass, sier Rangen. Vårt motto er "reinventing entreprenurship" og vi ønsker hele tiden å utvikle og utfordre nye måter å jobbe raskere med entreprenørskap i Norge.
–Når har dere et fond på plass?
–Det er det store spørsmålet. Vi har en alternativ model under utvikling, men denne kan ta lengre tid, kanskje ett år å få på plass. Inntil videre har X2 Labs investert direkte i selskapene i påvente av fondet, sier han.
–Hvor mye er det snakk om?
–Til sammen 400.000-600.000 kroner, sier han. Total investering så langt, for drift, utvikling og investeringskapital er nærmere 3 millioner NOK.
–Hvor får dere penger fra til å drive programmet?
–Det er stort sett private penger fra grunderne og investorerer som står bak i tillegg til noen bedriftspartnere som har vært med, som Skretting, Cisco og DataMetrix, sier Rangen.
X2 Labs har nylig gjennomført et program rundt morgendagens havbruk. Ifølge Rangen er det blitt etablert 16 selskaper i løpet av de tre programmene som har vært kjørt siden oktober 2016.
–Jeg er fortsatt involvert og på kontrakt. Jeg jobber også med to andre akselerator-programmer, så dere kommer til å se meg litt forskjellige steder, sier han til Shifter.
Husk å sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:
Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.
Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.