Hot yoga, kald dusj, kaffe, kids og kaos: Gründere røper sine morgenrutiner
Mens enkelte har et "ganske tilfeldig og kaotisk sammensurium av unger, mail og meldinger", har andre et strengt rituale for å prestere best mulig i løpet av dagen.
I en artikkel fra Entrepreneur fortelles det at flere verdenskjente gründere har spesifikke morgenrutiner som sikrer suksess i arbeidshverdagen (mer om det i bunnen av artikkelen). Shifter har latt seg inspirere og snakket med et knippe fremgangsrike norske gründere, for å finne ut mer om nøkkelen til en effektiv og vellykket arbeidsdag, og det viser seg at en "god morgen" kan bety så mangt.
Christine Spiten - sjefsstrateg og medgrunlegger av droneselskapet Blueye - forteller at hun trenger musikk og vann for å våkne skikkelig om morgenen.
-- Jeg står opp klokken 6, setter Ziggy på Spotify og drikker vann. Siden jeg bor i seilbåt, og ikke har dusj i båten, har jeg fått en god morgenrutine der jeg drar på trening klokken 6.30 - enten hot yoga eller tabata - og dusjer og spiser frokost på treningssenteret før jeg drar på jobb 8.15, sier Spiten.
Hun mener at morgenrutinen er helt avgjørende for hvordan resten av dagen blir.
-- Jeg er avhengig av faste morgenrutiner, det å starte dagen på en god måte, gir resten av dagen mye bedre flyt, sier Spiten.
--Honning rett fra bikuber
Simon Souyris Strumse, gründeren bak selskapet Filmgrail - som lager streamingtjenester og leverer apper og nettsteder til kinoer - forteller at han starter morgenene med en iskald dusj, og bruker pulsklokke for å se hvor lav pulsen hans blir underveis.
-- En kald dusj vekker meg bedre enn en kopp kaffe og gir meg et fokus som varer ut dagen.
Og jeg tror det er sunt for en gründer å begynne dagen med å overkomme et ubehagelig hinder og holde ut til man mestrer det. Da er du godt forberedt på hva som venter deg. Dessuten må jeg herde meg til vintersesongen på Salt, badstuen på Langkaia i Oslo. Bader jo i fjorden hver søndag. Det blir stadig mer krevende, sier Strumse til Shifter.
Han forteller at frokostene nærmest er en tradisjon fra barndommen, der særlig havregrøt med honning er viktige ingredienser.
-- Jeg er samboer med broren min. Vi deler en gryte havregrøt til frokost hver morgen, slik vi har gjort de siste 25 årene siden han begynte i barnehagen og jeg på skolen. Og på den har vi honning rett fra bikubene til mor på Lillehammer. Vi spiser sikkert en kilo honning i måneden bare på frokosten. Dette er en fin måte å få energi nok til å holde ut frem til lunsj, sier Strumse.
Morgenrutinen avsluttes med en "meditasjonssesjon" som varer i 10 - 15 minutter - så lenge bussturen til jobben varer. Kombinasjonen av en kald dusj, havregrøt med honning og meditasjon på bussen er dermed nok til å holde ham gående hele dagen.
Våkner raskere av gründerlivet
Kolonial.no-gründer Karl Munthe-Kaas står opp mellom 6.30 og 7, «litt avhengig av hva 2-åringen og 4-åringen tillater».
– Det første jeg gjør er å logge meg på. Jeg ser om det har skjedd noe på Slack, og så sjekker jeg salget, og tar en kjapp titt på nettavisene, forteller Munthe-Kaas.
Så en rask dusj, mat og klær til barna, levere i barnehagen og rett på jobb. Han røper at han ikke alltid var like kjapp på beina da han jobbet i McKinsey.
– Før kunne jeg trykke en del på slumreknappen faktisk. Etter at jeg ble gründer våkner jeg mye fortere. Det er alltid noe som ligger og kverner, og når det har gått en natt må man opp å se hvordan ting går, sier gründeren, sier Munthe-Kaas.
--Fristende å si bikramyoga
Marianne Bratt Ricketts, administrerende direktør i videostartup-selskapet Vibbio, forteller at hun ikke er like morgenfrisk som en del andre.
-- Her hadde det vært såå fristende å dra storyen om hvordan jeg spretter opp 05.00 - duggfrisk og klar for en times bikramyoga - etterfulgt av grønn juicing og annet inspirerende (les: irriterende). Men det ville såklart vært noe alle som kjenner meg lett hadde gjennomskuet… Sannheten er at jeg stort sett står opp rundt 7 og er ganske trøtt i trynet - må innrømme tankene ofte kverner endel i løpet av natten, skriver Ricketts i en epost.
Når hennes mann er i landet, ser hun frem til morgener med en kopp te og en skive toast.
Musikk er også en fast del av morgenrutinen, mens hun "pløyer innom" nettavisene og VIBBIOs kanaler mellom tannpuss og dusj, og så ser nyhetene på Sky News klokken 8.
--Om mannen ikke er hjemme, er tempoet på dusjing etc mye høyere. Ikke fordi jeg er en komplett idiot på kjøkkenet, så te-kokingen tar sånn tid når jeg blir overlatt til meg selv, men heller fordi vi har to skolegutter som ennå trenger en del bistand for å komme seg opp og ut av døra med matbokser, ipader og tilpasset påkledning etter vær og vind. Så, det hjelper på morgenstunden når vi kan dele på den biten. Senest 8.30 hopper jeg i elbilen, stort sett alltid gira på dagen, og klar for kaffe, skriver Ricketts.
--Liker ikke rutiner
Kim Arthur, grunnlegger av og tidligere spillgründer i Playfish (et underselskap hos EA Games), forteller at hans morgenrutine mer eller mindre er bevisst uplanlagt.
-- Jeg liker generelt ikke rutiner og har ikke noe særlig morgenrutine. Det er et ganske tilfeldig og kaotisk sammensurium av unger, mail og meldinger. Det eneste som garantert er rutinemessig er at jeg hater morgenene, like mye som jeg elsker nettene. Jeg er et C- eller D-menneske, skriver Arthur på SMS.
Da han jobbet for EA Games, måtte han forholde seg til amerikanernes døgnrytme. Det var ikke noe problem, i følge Arthur, som jobber best om kvelden og natten.
-- Det handler om å finne en balanse og respektere hverandres forskjellige døgnrytmer og tempo tror jeg. Kanskje et tips til A-mennesker som skal fungere med D-mennesker er at de ikke skal tro at de er så jævlig kule for at de står opp 6.00 og ikke behandle dem som sover lenge som noen sløvinger, skriver Arthur.
--Ikke ha "snooze" på vekkerklokken
Ingvild Brox Kielland, prosjektleder i Flow Coworking AS, forteller at det å sjekke mail om morgenen gir henne en mestringsfølelse, og at denne teknikken er helt bevisst.
-- Om man bor i nord, trenger man en ”wake up light”. Det kan være lurt å ikke ha ”snooze” på vekkerklokken, så du står opp når klokka ringer. Når jeg står opp om morgenen er det viktig at jeg får kaffe, for frem til da går jeg i zombiemodus, sier Kielland.
Hun driver også med yoga om morgenen, men kun den fysiske typen. Meditasjon passer ikke for henne.
--Det må være noe repetitivt, der fokuset bare er på å komme seg gjennom, sier Kielland.
McDonalds til frokost
I saken fra Entrepreneur fortelles det at Apples grunnlegger og tidligere leder, Steve Jobs, startet hver morgen med å spørre seg: "Om i dag var den siste dagen i mitt liv, ville jeg vært fornøyd med det jeg skal gjøre i dag?" Hvis svaret var "nei" mange dager på rad, var dette i følge Jobs et tegn på at noe måtte endres.
Mediamogulen Oprah Winfrey, business- og livsstrategen Tony Robbins, og Facebook-sjef Sheryl Sandberg er blant gründerne som blant annet starter dagen med meditasjon og yoga eller annen trening.
Elon Musk, daglig leder for Tesla, har en morgenrutine som kanskje ligner på mange nordmenns rutine: han står opp 7 om morgenen, bruker en halvtime på å svare på mailer, før han sender barna på skolen, tar en dusj og kjører til jobben.
Mark Zuckerberg, gründer og konsernsjef i Facebook, forteller til Business Insider at han ikke var en morgenperson før datteren Max ble født. Han starter dagen med trening og en dusj. Han har sannsynligvis ingen problemer med å velge antrekk, da han er kjent for å gå med de samme klærne hver dag.
Warren Buffett, investor og forretningsmann, starter derimot dagen med noe helt annet enn yoga: han våkner 06.45, og starter dagen med å lese gjennom avisbunken, før han tar utgangspunkt i hvordan det står til i aksjemarkedet når han velger seg en frokost fra McDonalds. Dette skal ha bekymret legen hans såpass at den 87-årige investoren måtte velge mellom å begynne å trene eller å endre kostholdet. Derfor har også trening vært en del av hans daglige morgenrutine, de siste 10 årene.
Gründernes morgenrutiner varierer, men resultatet blir likevel det samme: suksess. Kanskje finnes det ikke én rutine som passer for alle, men at alle kan finne sin form for rutine, og å kjenne sitt eget arbeidsmønster er en viktig del av å lykkes som gründer.