Claes Mikko Nilsen er leder for NordicBan. Det nordiske engleinvestor-nettverket. Foto: Lucas Weldeghebriel
Claes Mikko Nilsen er leder for NordicBan. Det nordiske engleinvestor-nettverket. Foto: Lucas Weldeghebriel

Vil du investere i startups? Dette er den årlige avkastningen på engleinvesteringer

Publisert Sist oppdatert

Å putte pengene sine i startups kan være mange ganger lurere enn å ha dem i banken. Men det krever mer enn å bare gjennomføre en transaksjon.

Kun 22 prosent av nordiske engleinvestorer har det som sin fulltidsjobb, de fleste gjør det enten på deltid (45 prosent) eller som en hobby (33 prosent), viser tall fra en undersøkelse gjennomført av Nordic Business Angel Network (NordicBan).

Organisasjonen er nyetablert og ledes av Claes Mikko Nilsen, som tidligere var leder for FiBan, Finnish Business Angel Network, en non-profit-organisasjon som vil fremme engleinvestor-virksomhet i Finland.

-- Vi representerer 11 ulike englenettverk i Norden og de baltiske landene og har et stort mål om å koble engler med hverandre og støtte investeringer over landegrensene, sier Claes Mikko Nilsen til Shifter.

LES OGSÅ: Engleinvestorer i Norge bør samarbeide

Avkastning på engleinvesteringer

Som en del av hans siste jobb i Fiban, gjennomførte de en undersøkelse hvor 40 av 582 finske engleinvestorer deltok.

-- Ifølge undersøkelsen, som dekket 126 exits, gir en engleinvestering i snitt 25 prosent årlig avkastning. I UK og USA ligger den gjennomsnittlige avkastningen på henholdsvis 22 og 27 prosent, sier Claes Mikko Nilsen.

-- Er det ikke en fare for at denne undersøkelsen ikke er representativ?

-- Vi har diskutert dette internt, og kommet frem til at den er representativ. Studien dekker aktiviteten til fulltids-engler og derfor er den ikke representativ for alle engleinvestorer, men den gir likevel et godt bilde på hva utfallet av engleinvesteringer kan bli. All den feedbacken vi har fått, bekrefter disse tallene. Relatert til det internasjonale bildet, samsvarer disse tallene ganske godt, sier Claes Mikko Nilsen.

LES OGSÅ: 8 av 10 gründere vil ha kompetente investorer. 

Investerer i snitt 20.000 euro

En undersøkelse av engleinvestorene i Norden viser at de sitter i selskapet i 5,5 år i snitt, med en median på 4,75 år, og gjennomsnittlig eierskap ved exit er på 15 prosent.

På nordisk nivå, investerer en typisk engleinvestor om lag 20.000 euro per selskap, mens gruppeinvesteringer, som består av 3-5 personer, investerte i snitt 218.000 euro sammen. Omtrent 80 prosent av alle engleinvesteringer ble gjort i grupper.

Gjennomsnittlig verdsettelse av selskapene de investerte i var en million euro, og gjennomsnittlig andel de kjøpte var to prosent.

Av investeringene, utgjorde 44 prosent av porteføljene et fullstendig tap, mens i 54 prosent var det et delvis eller fullstendig tap.

-- En tommelfingerregel er at halvparten av selskapene som det investeres i, vil være tapsprosjekt. Hver 10. investering vil dekke alle de andre investeringene. Derfor bør du som investor gjennomføre flere investeringer og ikke investere mer enn 10 til 20 prosent av dine likvide midler, sier Claes Mikko Nilsen.

Minst fem selskaper. Helst 10.

Han mener at dersom noen vurderer å bli engelinvestor, bør man investere i minst fem selskaper, men helst 10.

-- Mange glemmer at det kommer oppfølgingsrunder. Start med mindre summer for å lære, og når du begynner å investere seriøst bør du ha eksempelvis fire ganger så mange penger til oppfølging som du bruker på den første investeringen, sier han.

Som engleinvestor må du både gi gründerne tid til å jobbe, samtidig som du bør sette opp milepæler, mener han.

-- Du må jobbe med, ikke mot, gründerne. Dere er i samme team. Men du må også være i stand til å «kill your darlings» dersom det ikke fungerer, sier NordicBan-lederen.

Han forteller at det ikke handler om å investere i beste forretningsplan.

-- Men om å investere i teamet som er best til å tilpasse seg.  Ting vil nemlig forandre seg, og de beste gründerne er de som klarer å tilpasse forretningsmodellen kontinuerlig til den treffer bra i markedet. Et A-team med en B-plan slår en A-plan med et B-team, sier han.

Beste tips til engleinvestorer

 Investor Trond Riiber Knudsen. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Investor Trond Riiber Knudsen. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

-- Det er mange som investerer på deltid eller som en hobby. Er det noe spesielt som gjelder for dem?

-- Hvis du gjør det på deltid, må du også ha en strategi. Det er ikke bare å hoppe inn i det. Det er flere som har brent seg på det, sier han.

-- Hva er dine viktigste tips til engleinvestorer?

  1. Bygg en portefølje på minst fem investeringer, men helst 10. Noen profesjonelle engleinvestorer har funnet at den optimale beholdningen er 40 startups for å gjøre det superbra.
  2. Forbered deg på en lang periode før exit. Det tar minst 5,5 år, men snittet i verden ligger på åtte år.
  3. Når du gjennomfører en investering, bør du allerede ha tenkt på en exit-strategi. Det er imidlertid ikke din rolle å pushe gründeren på dette. Hvis du hører gründere som snakker om exit i tidligfase, så løp!
  4. Du må ha en grense. Bruk ikke mer enn 10-20 prosent av dine likvide midler. Nedskriv dem umiddelbart og anse pengene som tapt.
  5. Du må jobbe mye gratis. Regn med minst 10 timer per selskap per måned. Du kan også være en passiv investor, men da må du være tydelig på det fra starten.

Interessert i engleinvesteringer? Les saken og hør podcasten med en av Norges mest aktive engleinvestorer: Trond Riiber-Knudsen.

Powered by Labrador CMS