TREKKER FREM NORSKE MILJØSTARTUPS: Generalsekretær i WWF Norge mener miljøteknologi er et eksempel på "det grønne skiftet" i praksis.
Norske miljø-startups WWF har tro på
Ifølge WWF er vi i Norden for dårlig til å kommersialisere miljøteknologi, men det er likevel noen selskaper med stort potensial.
WWF gir hvert år utmerkelsen Climate Solver til miljøteknologibedrifter de mener kan bidra til å løse klimautfordringene. WWF mener gode miljøløsninger er de som har store muligheter til å vokse internasjonalt og vil kunne minske vann- og energibehovet enormt for millioner av mennesker.
- Løsningene til disse selskapene er eksempler på «det grønne skiftet» i praksis. Det er dette vi må satse stort på, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF, i en pressemelding.
De norske selskapene som WWF trekker frem i 2016, er blant annet stavanger-selskapet Desert Control, som vil løse ørkenspredning ved å gjøre om sand til fuktig, dyrkbar jord.
Viva Labs, som holder til på StartupLab i Oslo, er et annet selskap som trekkes frem. De har utviklet et smart-hus-system, som virkelig er smart, og som ved hjelp av kunstig intelligens styrer, strøm, varme og annen elektrisitet, så du kan si farvel til løsninger hvor du manuelt må plotte inn tider når lys og varme skal skrus av og på.
- Vi synes det er veldig fint at WWF ser verdien av software som kan gjøre oss mer energieffektive. Det er mye vi kan gjøre ved å effektivisere ting som allerede eksisterer i dag, sier Henrik Holen, daglig leder i Viva Labs, til Shifter.
Meshcrafts er det siste norske selskapet som får utmerkelsen. Konseptet deres er å lage et Airbnb for lading av elektriske biler.
- Så hvem som helst kan selge strøm fra ladestasjonen sin. Jeg er veldig stolt av å få denne utmerkelsen. Som miljømann er det veldig gøy å bli anerkjent for potensialet i det man gjør, sier Åsmund Frengstad, daglig leder i Meshcrafts til Shifter.
Se hele listen med alle de 12 nordiske miljøbedriftene
her (ekstern lenke).