Sjur Usken i Smart Plants. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Sjur Usken i Smart Plants. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Sjur Usken kan spare næringsbygg for millioner: Men selv har han ikke et kontor

Publisert

Smart Plants har valgt en organisasjonsmodell som gjør at alle kan jobbe hvor de vil.

-- Vi prøver ikke å tvinge alle de ansatte innenfor fire vegger. Så lenge du har en PC, kan du jobbe, sier gründer Sjur Usken i Smart Plants i Shifters siste podcast.

Det som begynte med at han testet ulike smarthusløsninger hjemme i 2010, har nå utviklet seg til å bli et av de mer lovende vekstselskapene i Norge. Oppstartsselskapet fra Rogaland har vunnet både Angel Challenge, og ble plukket ut blant hundrevis av søkere til Katapult Accelerator. På kundelisten finner man flere kjente storbedrifter, ikke bare i Norge, men også ute. Smart Plants har utviklet en algoritme som gjør at gamle bygg kan bli «energismarte». Riktignok ved å installere noe ny hardware, men også benytte seg av 30 til 40 år gamle dataprotokoller i bygningenes klimaanlegg.

Henter ekspertise

I jakten på spisskompetanse bestemte de seg tidlig for å være ekstremt fleksible i organiseringen av selskapet, de har ikke noe hovedkontor. Slik kan teamet jobbe fra ulike deler av Europa, og Smart Plants er ikke avhengig av at ekspertene skal flytte til Stavanger.

-- Vi prøver å ikke ha et hovedkontor. Vi driver med noe så unikt at du sliter med å finne den rette kompetansen uten å gå ut globalt. Du må virkelig lete med lys og lykte for å finne de som sitter med kunnskap om noen rare protokoller fra 80-tallet, sier Usken i podcasten.

Barnevennlig

Ikke minst er det også en fordel for småbarnsforeldre, som Sjur Usken selv.

-- Da har du fleksibiliteten til å levere barna i barnehagen, få de nødvendige timene på jobb, og så reise hjem og hente dem igjen, sier han.

Smart Plants bruker heller ikke e-post i kommunikasjonen seg i mellom. Alt går på Slack eller videomøter. Det handler om å stole på de ansatte, men også dokumentere arbeidet til punkt og prikke, med hyppige updates.

Hør mer om hvordan Sjur Usken og teamet organiserer hverdagene, om jakten på de riktige ansatte, kundene og hvorfor Usken får kick av energieffektivisering av bygg.

 

Powered by Labrador CMS