Will Klippgren og Michael Blakey.
Nytt venturefond for tech i Sørøst-Asia: – Et stort potensial blant startups i regionen
Cocoon Capital sitt nye venture-fond skal ha 20 millioner dollar i potten.
Fondet følger i kjølvannet av Cocoon Capital sitt første fond, som var på 7 millioner dollar og ble lansert i 2016. Det nye fondet vil sikte seg inn mot startups for bedriftstech i Sørøst-Asia, innen områdene "deep tech", fintech, og medtech. Michael Blakey, medgründer og administrerende partner hos Cocoon Capital, mener det ligger mye potensiale i Sørøst-Asia.
– Vi ser et stort potensial blant startups i regionen, med unge og tech-drevne talenter som vet hvordan man kan utnytte teknologi for å løse virkelige problemer. Kvaliteten på ideer og muligheter har overgått det vi kunne forestille oss, og Sørøst-Asia viser seg å være på riktig vei for å bli et ledende kommersielt innovasjonsmål, sier Blakey i en pressemelding fra selskapet.
I tillegg til Blakey, står norske William Klippgen bak Cocoon Capital og fondene på 7 og 20 millioner, og er godt kjente navn på henholdsvis Storbritannias og Singapores oppstartsscener. Cocoon Capital er blitt etablert med det prinsipp om at gründere skal være sikret støtten de trenger for å vokse -- og har tidligere investert i selskapene SensorFlow, Se--Mode Technologies, Hapz.com, Poundit.com, Dexecure og Hiip.asia.
Shifter har også tidligere skrevet om Cocoon Capital, da i forbindelse med at selskapet lanserte et såkornfond på 120 millioner norske kroner.
-- Gjør seg nyttige
Med det nye fondet utvider Cocoon Capital sin tilstedeværelse i Vietnam, Indonesia og Filippinene, fordi finansieringsgapet er enda mer utbredt der enn i Singapore.
-- Med milliarder dollar tilgjengelig i risikovillig kapital i regionen, er bare en brøkdel rettet mot såkornstadiet, og Cocoon Capital søker å bidra til å fylle dette gapet, sier Klippgen i pressemeldingen.
Blakey og Klippgen har porteføljer som totalt strekker seg helt tilbake til 2004. De mener at investorer nå må ta en mer aktiv rolle i selskapenes tidlige fase, for at disse skal kunne frigjøre potensialet sitt. I tillegg tilbyr Cocoon Capital flere støttetjenester som skal støtte unge selskaper. I tillegg til at investorene dermed skal få mer sansen for startups, skjer det også at gründerne får bedre inntrykk av hva investorene kan bidra med.
Sai Ranganathan, administrerende direktør og medstifter av SensorFlow, forteller at Cocoon Capital har gitt ham et helt annet inntrykk av investorstøtte.
-- Cocoon-partnere ruller virkelig opp ermene og gjør seg nyttige. De bidrar med svært aktuelle råd, som har gjort at vi kan akselerere vår fart i riktig retning. Jeg tror at vi ikke vi innså hvor stor forskjell dedikerte investorer kan gjøre for en bedrift, sier Ranganathan i pressemeldingen.
-- Produserer på toppnivå
Cocoon har forpliktet seg til å investere i selskaper som innfrir FNs 17 mål for bærekraft, og med Sørøst-Asia som verdens raskeste innen utbredelse av internett i dag, regner man med at det vil være 500 millioner internettbrukere i 2020.
-- Sørøst-Asia har allerede vist seg å kunne produsere på toppnivå, enhjørnings- og nær-enhjørningstartups, inkludert Grab, Tokopedia, Go-Jek, Razer og PropertyGuru. Startups her trakk inn like under 8 milliarder dollar i 2017, tre ganger så mye som i 2016, og vi forutser en fortsatt tilstrømning av både talent og kapital til regionen i årene som kommer, sier Klippgen i pressemeldingen.
På Cocoon Capitals egen investorside finner Steve Diggle (Vulpes Innovative Technologies Investment Company), Martin Hauge (partner i Creandum), Playfair Capital, Jani Rautiainen (PropertyGuru), Martin Roll, Oliver Tonby (leder for McKinsey sine kontorer i store deler av Asia), og Michelle Yong (direktør for Singapores Aurum Investments).