Norgesbesøket ledes av Malaysia Digital Economy Corporation, fortkortet MDEC - et myndighetseid organ som er ansvarlig for å drive frem den digitale økonomien i landet. Foto: Vilde Mebust Erichsen
Norgesbesøket ledes av Malaysia Digital Economy Corporation, fortkortet MDEC - et myndighetseid organ som er ansvarlig for å drive frem den digitale økonomien i landet. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Drammen vil bli "gateway" til Asia: Malaysiske investor-topper snuser på norsk tech

Publisert Sist oppdatert

Den erfarne edtech-gründeren Steinar Evensen skal sende norske vekstselskaper til Sørøst-Asia - via nystartet hub i Drammen. 

En ny digital hub i Drammen, en tilsvarende i Kuala Lumpur - med ett mål: å gi norske startups en «gateaway» til Asia.

– De fleste tech-startups ønsker seg ut i verden. De vet bare ikke hvordan, sier Steinar Evensen, gründer og administrerende direktør i Conexus.

Teknologiselskapet med 17 års erfaring i skole- og fagmiljøet, «oppdaget» Malaysia i fjor sommer. Drammen-selskapet fikk raskt tilgang på markedet, og har denne uken Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) på norgesbesøk - et myndighetseid organ, ansvarlig for å drive frem den digitale økonomien i landet.

– Norge og Malaysia har de samme utfordringene, men vi tenker også likt. Olje har lenge vært hovedinntektskilden - og er vi nødt til å tenke nytt. Det er da helt naturlig å tenke tech - og på den fronten skjer det mye spennende i Norge, sier Omar Asraf Tengku Hasmuddin i MDEC.

Omar er blant dem som ønsker å hjelpe norske scaleups inn i ASEAN - og har sammen med energiselskapet Petronas og investeringsfondene KWAP og Khazanah allerede besøkt No Isolation - og pitching av blant andre Kahoot, Remarkable og Playpulse står også på programmet.

Lite kunnskap

– Det er mange som ikke vet noe som helst som oss. I Malaysia får ikke selskaper kun tilgang på vårt marked, men også resten av Sørøst-Asia, sier MDEC-representanten.

Med en ny hub på 3000 kvadratmeter i Drammen, er planen å øke kunnskapen om det asiatiske markedet.

– Du kan velge Europa og USA, noe veldig mange gjør, men Asia er i sterk vekst. Det er utrolig mange unge mennesker der, de har de flinkeste studentene - og innenfor de neste ti årene vil 50 prosent av alle som blir født i verden, bli født i Asia, sier Evensen.

Han forteller om at mange asiatere er svært oppdatert på norske teknologiselskaper - som lurer på hvorfor de ikke er å finne i Asia.

– I forbindelse med dette besøket viste malaysierne interesse for selskaper selv vi aldri hadde hørt om. De er sultne på å vokse - og vi har nå kontaktnettverket, vi kjenner kulturen og kan hjelpe norske selskaper inn i Asia, sier Evensen - med store planer for hjembyen:

 Steinar Evensen er gründer og administrerende direktør i teknologiselskapet Conexus. Foto: Vilde Mebust Erichsen
Steinar Evensen er gründer og administrerende direktør i teknologiselskapet Conexus. Foto: Vilde Mebust Erichsen

– I Oslo er det allerede konkurrerende startup-labs. De er ikke samlet under en paraply. Der har vi en fordel. Vi starter med blanke ark - og Drammen har derfor et godt utgangspunkt for å bli neste «Silicon Valley».