Ingeniør Kristoffer Tungland (til høyre) guider besøkende rundt i VR-studioet. Her inne kan VR-brukerne møte avatarene til andre mennesker som besøker modellen - fra et helt annet sted i landet. Foto: COWI

Fra dette VR-studioet lages nye Stavanger Universitetssykehus

Publisert Sist oppdatert

– På én dag klarte vi å tegne ut en hel etasje av sykehuset, sier COWI-ingeniøren Kristoffer Tungland. Nå får prosjektet internasjonal oppmerksomhet. 

Det nye sykehuset skal ikke stå ferdig før i 2023, men besøkende kunne likevel tre inn - og møte avatarer i en virtuell virkelighet, denne uken.

– For oss som er litt opp i årene, er dette noe som bare skjer i «science fiction», men nå har vi det her på sykehuset, sier Kari Gro Johanson, prosjektdirektør i Helse Stavanger HF - i forbindelse med smartby-konferansen Nordic Egde Expo.

Konsulentselskapet COWI står bak VR-studioet som skal bidra til smarte samhandling og medvirkning i byggeprosjekter. Og dette er bare starten på hvordan vi vil arbeide i fremtiden, mener ingeniør Kristoffer Tungland - i en pressemelding:

– Å kunne se et prosjekt på denne måten før detaljprosjektering bidrar til å avdekke feil, det minimerer sjansen for feilprosjektering og i verste fall at vi lager noe som kunden ikke vil ha.

Les også: «Smart» sykehusseng henter 32 millioner kroner. Sender senger til Canada

Tegnet på én dag

Flere VR-brukere kan bevege seg rundt i den virtuelle modellen samtidig, og snakke med sine «med-avatarer» fra et annet 3D-studio.

– Jeg tror vi vil møtes mer i VR-verden i fremtiden, ikke bare i rådgiverbransjen, men i hele byggebransjen, sier Tungland - og argumenter for hvorfor:

– På én dag klarte vi å tegne ut en hel etasje av sykehuset. Det ville tatt vesentlig mer tid med «gårsdagens» metode, trolig flere uker.

Allerede i fjor ble VR-arbeidet med Stavanger-sykehuset trukket frem på Autodesk University som verdensledende «beste praksis» innen innovasjon og digitalisering i byggenæringen.

I helgen ble det klart at prosjektet, med COWI og Nordic i spissen, er nominert til «VM i BIM» - Autodesks AEC Excellence Awards.

3D-modellen projiseres videre over på skjermvegger eller direkte i VR-briller som gir brukerne romfølelse. Inne i modellen fremstår brukerne som avatarer og kan møte andre brukere som er på befaring. Foto: COWI

Les også: Mobil-legen Eyr: «Helsevesenet lever fortsatt i en verden med CD-ROM og sjekkhefter»