#ikkealene

«Det er kaldt å være gründer i en «brennhet» startup som slukner»

Det kan bli litt varmere av å dele hvordan du har det. Derfor lanserer Shifter kampanjen #ikkealene.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes verre ting. Det finnes kreft. Det finnes krig, sult og drap. Men å gi opp som en profilert gründer, det er ille, skriver serieentreprenør Murshid M. Ali i den nye boka si.

Jeg synes det er veldig godt sagt. Vi står i en verden som er mer utrygg enn på mange år. Bombene regner igjen over Gaza. Ukraina-krigen fortsetter i uforminsket styrke. I tillegg har vi alle andre glemte kriger og kriser, som kommer i skyggen av det igjen. For ikke å snakke om klimaendringene, med den stadig mer ubehagelige erkjennelsen av at voldsomme skogbranner, flomkatastrofer, og dødelige hetebølger kommer stadig oftere.

Med et så bekmørkt verdensbilde som nå kan «småproblemene» i gründerbobla lett bli oppfattet som litt navlebeskuende og vanskelig å forstå – ikke minst av de som aldri har vært i bobla selv, inkludert familie og venner. Men for de som står midt oppi det, overskygger det alt annet.

De siste månedene har kraftig kutt i verdivurderinger og nedbemanninger preget dekningen vår her i Shifter. Selskaper har gått konkurs eller ribbet for ansatte og «solgt» til spottpris, kanskje fremstilt som en «exit». Det er bare toppen av isfjellet.

De har ofret tid, sparepenger, vennskap, og kanskje parforholdet, og sitter igjen med ingenting. Gründere som før har fortalt stolt her i Shifter om hva de har fått til, er plutselig ikke lenger mulig å få tak i. Det neste er gjerne at selskapene dukker opp i konkursregistret. Noen finner trygge havner i etablerte selskaper, men vi hører også historiene om de det har gått enda verre med – de gründerne som har blitt psykisk syke, har flyttet bort, de som ikke lenger svarer på telefoner fra venner engang.

Det er kaldt og ensomt å være gründer i en «brennhet» startup som slukner. Etter inspirasjon fra våre kolleger i den svenske nettavisen Breakit ønsker Shifter å vise gründerne at de ikke er alene om å ha utfordringer – ja, at det egentlig er mer normalt enn unormalt at ting ikke går på skinner.

Vår svenske søsteravis Breakit hadde sin #inteensam-kampanje, der en rekke kjente svenske gründere snakket ut om sine største utfordringer. Våre journalister Kristine Askvik og Mia Sandnes Nilsen vil i #ikkealene fortelle historiene til norske gründere. De starter med de 23 første i dag og en historie om hvordan det har vært for Jonas Helmikstøl å stå i Easee-krisen. Jeg tror det hjelper å dele – særlig med de som forstår hvordan det egentlig kan være å bygge et selskap, og at «gründerproblemer» kan gå på helsa løs.

Shifter debatt

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. 

Har du et debattinnlegg eller en kronikk du vil dele med Shifters lesere? Skriv til redaksjonen@shifter.no.