Klarna og Sebastian Siemiatkowski er en mulig utfordrer om Sbankens kunder, mener Cicero Consulting-analytiker.Foto: Klarna
Er Klarna Bank klare om Sbanken faller?
Det er mange som spekulerer på hvem skal ta hånd om Sbanken-kundene som nekter å bli med over til DNB. Timingen er perfekt for en svensk outsider, mener Petter Solerød i Cicero Consulting.
Etter at DNB gikk ut med sine kjøpsplaner, har Sbanken jobbet febrilsk med å beholde roen blant egne kunder. Både hos eget kundesenter og i sosiale medier raser det blant deres ellers lojale og fornøyde kunder, og mange varsler bankbytte dersom oppkjøpet ikke skrinlegges.
Annonse
Et par uker etter at det planlagte oppkjøpet ble offentliggjort varsler banker som Bulder Bank og Himla om stor tilstrømning av nye kunder, og flere andre banker står klare med åpne armer for å ta imot misfornøyde Sbanken-kunder. Mange vil ha en bit av kaken, og kanskje er dette en mulighet nye aktører også vil dra fordeler av. Kan dette være hendelsen som åpner døren for en norsk banksatsing fra fintech-giganten Klarna?
For selv om Klarnas enormt populære betalingstjeneste i seg selv ikke utgjør noen stor trussel for norske banker i dag, har svenskene begynt å tenke bank. I februar introduserte de sin neobank, med Tyskland som første stoppested. Hvilke ambisjoner Klarna har innen bankindustrien gjenstår fremdeles å se. Deres posisjon, både geografisk og i markedet, gjør det norske markedet til et naturlig mål. Og hvis så er tilfellet, kunne de ikke bedt om en bedre anledning til å starte opp i Norge enn nå som vi ser en masseflukt fra landets store heldigitale utfordrerbank. For nettopp det som har gjort Sbanken populære blant deres kunder, har trukket flere titalls millioner brukere til Klarna. Når CEO i Klarna, Sebastian Siemiatkowski, uttalte seg skeptisk til de tradisjonelle bankene i forbindelse med lanseringen i vinter, var nok Sbanken en av bankene som følte seg minst truffet.
Viktige punkter for Sbanken-kunder
Annonse
- Brukere forventer sømløse, intuitive og transparente tjenester for å dekke deres daglige behov. Mange tradisjonelle banker møter imidlertid ikke dette ennå, sa Siemiatkowski den gang og pekte på stort forbedringspotensial innen banksektoren.
Dette er elementer Sbankens kunder verdsetter høyt, og kanskje kan Klarna være et neste hjem for kundene som nekter bli med over til DNB. Sbanken vil uten tvil etterlatte seg et hull i markedet hvis de slukes av DNB.
Må kunne stille med boliglån
Men, uansett om Klarna evner å stable på beinene en norsk satsing i løpet av de neste månedene så venter det flere barrierer som må overkommes. Et av disse er mangelen på boliglån. Mange av Klarnas potensielt nye bankkunder vil kreve at det tilbys boliglån for at Klarna Bank skal være et seriøst alternativ. En undersøkelse gjennomført av Cicero Consulting, blant 1 000 norske bankkunder i desember i fjor, viste nettopp det at folk flest ønsker å holde kort, kontoer og lån samlet hos samme bankforbindelse.
Annonse
Neobanker har tidligere forsøkt seg i det norske markedet, uten å kunne vise til suksess. Dette er det flere grunner til, men mangelen på boliglån virker som den mest åpenbare medvirkende årsaken. Det finnes likevel betraktelige forskjeller mellom Klarna og aktører som N26 og Revolut. Klarna er allerede en mye brukt tjeneste og har en godt likt merkevare – som andre banker bør se til for inspirasjon. Derfor bør norske banker være forsiktige med å legge for mye vekt på tidligere, mislykkede forsøk.
Og hvem vet, kanskje kommer en satsing fra Klarna Bank med et tilbud om boliglån? Da fremstår de brått som et høyaktuelt alternativ for mange. Med tusenvis av misfornøyde kunder på emigrasjon fra Sbanken kunne ikke timingen vært bedre.