debatt
«Næring eller nær døden»
Dagens gründerpolitikk kan sammenlignes litt med en Reodor Felgen-oppfinnelse. I stedet for å gå til kjernen av problemet, velges kompliserte løsninger som lindrer lite, skriver Hanne Lystad og Sigri Sevaldsen i Virke.
Stortingets næringskomite inviterer i dag en rekke aktører fra næringsliv og bransjeorganisasjonene til å gi innspill til gründerpolitikken. Dagens høring ønsker innspill på regjeringens gründermelding og et representantforslag med langt mer visjonære anbefalinger. Regjeringen ber oss i praksis velge mellom gull eller gråstein – næring eller nær-døden.
Igjen vil de få svar fra samtlige om at de må endre skattetrykket, droppe exitskatten og formuesskatt på arbeidende kapital. Og det må bli mer attraktivt å investere i vekst selskaper i Norge. Skatt og kapital, med andre ord.
Men det har ikke sittende regjering tenkt å gjøre noe med. Da får vi håpe opposisjonen tar tak i dette i valgkampen kommende halvår.
Akkurat nå har vi et skattesystem som forårsaker masseutflytting blant gründere og næringslivsledere. Norge har begynt å få et dårlig rykte internasjonalt. Investorer gir avslag på bakgrunn av tilhørighet til Norge, på grunn av høyt skattetrykk. Exit-skatten gjør det vanskeligere å hente nødvendig internasjonal kompetanse på teknologi.
Oppfinnerkongen Reodor Felgen er kjent for sine ofte svært kompliserte løsninger på ukompliserte problemstillinger. For eksempel utviklet han en såkalt Trinsetut – en maskin som utnytter snorking til noe positivt. Ved pusting igangsettes en propell som kapper opp blomsterpinner i lengder opp til 40 cm, som kan selges til statens planteskoler. Da kan man jo arbeide mens man sover (!) (lenke her: Kjell Aukrust med ti oppfinnelser for en bedre hverdag – NRK Kultur og underholdning).
På samme vis kan man tenke seg at dagens gründer- og innovasjonspolitikk er formet på en måte som ikke fikser opp i «snorke-problemet».
I stedet for å gjøre det som virkelig monner, redusere skattebyrden og lage bedre systemer for tilstrømming av internasjonal kompetanse og kapital, bygges heller et komplisert hjelpemiddelapparat som gründerne ikke forstår, med statlige investeringsmiljøer med stadig mer innfløkte og kryssende målsettinger.
La det være klinkende klart; Gründere er ikke i mot skatt. De ønsker å bidra til fellesskapet. Utfordringen er at de blir truffet av skatter som ikke er tilpasset deres virkelighet: De må betale med penger som ikke finnes, på ikke realiserbare verdier.
Løsningen er overraskende enkel:
- Fjerne exitskatten og formuesskatt på arbeidende kapital, og
- Gjør det mer attraktivt å investere i vekstselskaper i Norge.
Det er den rette snorke-medisinen vi trenger for å være konkurransedyktig i fremtiden, og vanskeligere er det faktisk ikke.