Den danske supergründeren forelsket seg i norsk startup på en spasertur i Palo Alto: Investerer for andre gang
Eric Lagier i byFounders hater rosenrøde pitcher, og investerer heller i gründere som er ærlige om det som holder dem våkne om natta. En av yndlingene hans er norske.
Hittil har byFounders gjort 11 investeringer etter oppstarten for ett år siden. Foreløpig er bare ett av selskapene norske -- til gjengjeld går nå supergründerfondet inn i Safety Wing for andre gang. Selskapet bygger et sosialt sikkerhetsnett for frilansere og entreprenører.
For Eric Lagier begynte det hele med en gåtur med gründer Sondre Rasch i områdene rundt Nordic Innovation House i Palo Alto, etter anbefaling fra blant annet Neil Murray som allerede var inne i den norske startupen.
-- På turen fortalte Sondre om visjonen og bakgrunnen. Det var fantastisk inspirerende. Og da vi også møtte de andre, merket vi energien blant gründerne, og bestemte oss for å gjøre en mindre investering, forteller partner Eric Lagier i byFounders.
Mersmak
Det nordiske superfondet liker utviklingen i det norske selskapet så godt, at de nå velger å lede an i en ny og større runde hos Safety Wing. Lagier tror nordmennene har et stort potensial, og ser et milliardmarked i dollar der fremme. Han mener timingen er god.
-- Det blir stadig flere «digitale nomader», som jobber for seg selv og mangler den samme sikkerheten som arbeidstagere i etablerte selskaper.
Han mener de tradisjonelle forsikringsselskaper har få gode løsninger til denne typen kunder.
-- Hittil har forsikringstilbudene til denne gruppen vært både dyre og dårlige, sier Lagier.
Supergründere i fondet
Danske Eric Lagier gründet i sin tid selskapet Memolane, og var også en av de første ansatte i supersuksessene Skype og Tradeshift. Han og hans medgründer Tommy Andersen (Libratone) har fått med seg noen av de største stjernene på den nordiske techscenen inn i byFounders. Sammen med profiler som Skype-gründer Niklas Zennström, Vivino-gründer Heini Zachariassen, Endomondo-gründer Christian Birk og en lang rekke andre kjente entreprenører skal de investere så mye som en milliard kroner i neste generasjons gründere.
Lagier så tidlig at Sondre Rasch og Safety Wing hadde noe spesielt ved seg, allerede på gåturen i Palo Alto -- en måte å bli kjent med selskaper på som er etter danskens smak.
-- Jeg hater «pitch decks», og vil heller snakke med gründerne ansikt til ansikt -- høre deres hjerte. Derfor var det naturligere for meg å gå en tur enn å sitte i et møtelokale. Der og da på gåturen i Palo Alto ble jeg forelsket i dette selskapet.
"The ugly slide"
Som så mange andre samtaler mellom investorer og gründere handlet det en hel del om «customer aqusition cost», «life time value» og andre størrelser. Men også om hva de mer enn 50 erfarne entreprenørene som har investert i byFounders, kan bidra med. For dersom de ikke har noe mer å bidra med enn penger, går de heller ikke inn.
Blant investorene i byFounders var det i så måte spesielt en person som pekte seg ut som en som kunne bidra mye. Estiske Sten Tamkivi, gründeren bak Teleport, har skapt en plattform som gir oversikt over livskvalitet verden over. Han er nå en av rådgiverne til det norske selskapet.
-- Spør du også om mer personlige ting i disse utradisjonelle møtene med gründerne?
-- Vi ber jo om «the ugly slide». Hva er det som holder dem våken om natta? Hva tror de kan være noe som kanskje gjør at dere ikke lykkes? Forteller de ikke om dette, så er det bare en vanlig «pitch, pitch, pitch». Da tenker jeg to ting: Enten lyver de eller så er det noe de ikke har skjønt.
Vil endre investorrollen
Det handler om tillit. Dersom noe plutselig skulle dukke opp, som gründerne burde fortalt, forvitrer den raskt.
-- Dette handler ikke bare om penger, vi investerer fordi vi ønsker at de skal lykkes. Det kan gå ti år før det skjer, og vi skal jobbe sammen disse årene. Alle gründere kan ringe meg døgnet rundt hvis det skulle være noe, jeg er der for dem.
Lagier vil også gjøre noe med maktforholdet mellom investor og gründer, der de med pengene tradisjonelt har hatt overtaket, og oppført seg deretter.
-- Vi skal endre den gamle rollen, der investoren opptrer som at han er Gud som bestemmer hvem som skal leve eller dø.
-- Men det kan jo være forståelig at gründerne ikke vil være helt ærlige om alle forhold, dersom de er vant til de tradisjonelle investorene?
-- Ja, det er jo en negativ spiral. Jeg har likevel mye mer respekt for en som ærlig, og ikke sier at alt alltid er greit. Det betyr jo at du har styr på forretningen din, og vet hva du holder på med. Det er bedre enn en som mener han kan gå på vannet.
Sent ute
En annen feil noen av gründerne som kontakter byFounders gjør, er at de kommer for sent. De skal gjerne lukke en runde om et par måneder, mens Lagier helst ser at han og fondet får god tid til å bli kjent med teamet. Det optimale er minst et halvt år i forveien.
-- Noen ganger kan det være for tidlig for oss å investere, men da har vi iallfall opprettet en kontakt, og har et system for å følge opp videre.
Lagier er for øvrig i Norge for å ha samtaler med flere norske startups. Han holdt også et innlegg på She-konferansen i Oslo Spektrum, der han møtte Shifter. I dag er byFounders vert for "VCs for breakfast", i samarbeid med ArkwrightX og StartupLab.
-- Vi ser mye potensial her, og tror vi innenfor de neste to til tre årene kommer til å se noe «ground breaking» komme ut av Norge.
Nettverk med stor verdi
Investeringene til fondet ligger på mellom 250.000 dollar til 5 milllioner dollar per runde. For Safety Wing som ønsker å ha et bein i både Norden og Silicon Valley er byFounders en perfekt investor, ifølge gründer Sondre Rasch.
-- Vi synes prosjektet deres - et kollektiv bestående av de sterkeste nordiske gründerne som investerer i den neste generasjonen av gründere med globale ambisjoner - er inspirerende. Nettverket gir stor verdi for oss, og er noe vi ikke ville fått andre steder. Av den grunn tror vi også at byFounders er på vei til å bli det mest attraktive investeringsfondet her i regionen, sier Rasch.
Lytt forøvrig til vår podcast med Eric Lagier fra i fjor, der han går i dybden på både hva han ser etter, samt utfordringer han selv har hatt da han bygget selskap. Podcasten finner du ved å søke «Shifter» i din podcast-klient.