Tidligere statssekretær Dilek Ayhan på besøk hos Ekornes-fabrikken. Foto: NHD
Statssekretær mener gründere flest er fornøyd: "De jobber dag og natt og deltar ikke nødvendigvis i den offentlige debatten, som stort sett ledes av enkelte stemmer i Oslo-regionen"
-- Jeg opplever at gründere flest ser hva regjeringen har gjort for dem de siste årene, sier statssekretær Dilek Ayhan etter bombardementet mot opsjonsforslaget i statsbudsjettet.
Forslaget til en såkalt gründervennlig opsjonsskatt har blitt slaktet av store deler av oppstartsmiljøet, fordi den vil ha så å si ingen effekt med de sterke begresningene som ligger i innretningen -- maks 10 ansatte, maks 16 millioner omsetning, inntektskatt ikke kapitalskatt på gevinsten. I går rykket Venstre og Arbeiderpartiet ut og sa at de ville presse gjennom en opsjonsskatt som faktisk virker.
Statssekretær Dilek Ayhan i Næringsdepartementet har vært en av de ivrigste forkjemperne for gründerne i den nåværende regjeringen, og er tydelig skuffet over tilbakemeldingene fra gründermiljøet.
-- Jeg tør påstå at ingen regjering før oss har gitt gründerskap større oppmerksomhet. Vi har lagt frem Norges første gründerplan og satt i gang flere tiltak i vår regjeringstid. I statsbudsjettet for 2018 har vi foreslått 9,2 milliarder kroner til næringsrettet forskning og innovasjon, inkludert beregnet skattefradrag fra Skattefunn og Kapitalfunn. Det er over fire milliarder mer enn i 2013. Det kommer gründerne til gode, mener Ayhan.
Oslo-dominans i debatten
-- Når dere har fått til alt dette, opplever dere at gründerne er utakknemlige når de ikke ser hvor mye dere har gjort for dem?
-- Nei, tvert imot. Jeg opplever at gründere flest ser hva regjeringen har gjort for dem de siste årene. Flertallet jobber dag og natt og deltar ikke nødvendigvis i den offentlige debatten, som stort sett ledes av enkelte stemmer i Oslo-regionen. Jeg har tett dialog med gründermiljøene og opplever at det er bred enighet om at virkemidlene for tidligfase treffer bedre nå, men at rammevilkårene og virkemidlene i vekstfasen kan bli bedre. Jeg har full forståelse for at gründerne er rastløse. Det er et godt tegn, mener Ayhan.
Utvide over tid
Etter den første kritikken har enkelte gründere ment at forslaget tross alt er en start. Og Venstres Terje Breivik mente det kunne være et godt utgangspunkt for budsjettforhandlingene, der partiet vil kreve en styrking. Også regjeringen selv ser ut til å se at forslaget har rom for forbedring.
-- Nå foreslår vi endringer i reglene for opsjonsbeskatning for ansatte slik at det blir enklere å bli medeier i selskapet. Jeg registrerer at IKT Norge ikke er helt fornøyd og tar det med meg som et nyttig innspill. Regjeringen vil fortløpende vurdere hvordan ordningen virker, men tar sikte på å utvide den over tid. Jeg er opptatt av å snakke med gründerne og høre på hva som er deres behov. Det har vi gjort, og det skal vi fortsette med.