Norske sensorgründere vant eiendomsteknologiens Oscar
-- Vi er ekstremt ydmyke. Det er en utrolig anerkjennelse for hva vi holder på med, og gir oss oppmerksomhet i bransjen i resten av verden, sier Ole Petter Novsett i Disruptive Technologies.
Det norske sensorselskapet vant prisen under det som går for å være verdens største eiendomskongress, MIPIM, med 25.000 besøkende fra nesten 30 land.
-- Dette vil gi oss enorm publisitet. Eiendom er jo bare et av markedene vi skal inn i, men akkurat nå føles dette veldig stort og vil gi oss en boost, sier Ole Petter Novsett, som er direktør for salg og forretningsutvikling i selskapet som ble startet av gründer Erik Fossum Færevaag.
Konkurransen har vart i ett år, og Disruptive Technologies har deltatt på flere delfinaler, før de altså gjorde rent bord og vant startup-prisen under årets konferanse.
Disruptive Technologies opptur
Shifter har tidligere skrevet om hvordan fjoråret var en eneste stor opptur for sensorselskapet. Gründer Erik Fossum Færevaag og hans team hentet også da inn priser i øst og vest og fikk stor oppmerksomhet for sine sensorer som er på størrelse med et frimerke, som noe som virkelig kan sette fart på det mye omtalte Internet of Things. Selskapet er backet av blant andre den kjente seriegründeren og exit-kongen Geir Førre. På tampen av fjoråret fikk de dessuten 40 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning. Nå ser det ut til at selskapet har fortsatt farten inn i det nye året.
– Vi var her i fjor også, men da manglet vi en plattform på toppen. Nå har vi med oss åtte ulike partnere som viser verdien av hva sensorene kan gjøre. Og vi har fått en eksplosjon av henvendelser til standen vår, forteller Novsett som er på plass på MIPIM.
Fra pilot til ordinært
Novsett viser til hvordan timingen er god når eiendomsbransjens oppmerksomhet nå er rettet mot energieffektivisering.
-- 40 prosent av verdens energiforbruk skjer gjennom næringseiendom. Verden har vært ekstremt dårlig til å energi-effektivisere, og vi må nå finne måter å redusere dette forbruket. Vi tror vi kan være med på å løse denne utfordringen.
Han viser til hvordan det finnes en rekke sensor i næringsbygg i dag, men at de gjerne er kablede og tar lang tid å sette opp, og er ditto kostnadskrevende.
-- Hvordan ligger dere ellers an nå?
-- Vi har omtrent 100 piloter rundt omkring i Europa. Vi er i en fase der vi jobber frem mot å slippe sensorene ut i det vanlige markedet. Uten å gi noen eksakt dato, er det veldig stor sannsynlighet for at vi kommer i ordinært salg i løpet av 2018.