Konsernsjef i DNB Rune Bjerke ønsker drahjelp fra fintech-gründere. Foto: Lucas H. Weldeghebriel
DNB og StartupLab går sammen om akselerator. Opptil 1,3 millioner i potten for fintech-startups
Norges største bank vil unngå å bli frakjørt. Nå satser de på at fintech-gründere skal redde dem.
– Hele banken må jobbe annerledes og tenke digitalt i alt vi gjør, om vi skal unngå å bli frakjørt, sier konsernsjef i DNB Rune Bjerke til DN.
Han og resten av ledelsen har vært i Silicon Valley og Kina for å lære om digital innovasjon. Og etter en idé fra StartupLab lanserer de sammen det de kaller «DNB NXT Accelerator».
Her vil fintech-gründere kunne konkurrere om å få investeringer fra StartupLabs Founders Fund 2 og Innovasjon Norge på opptil 1,3 millioner kroner, og forhåpentlig vil prosjektene ende opp som konkrete produkter banken kan tilby sine kunder, melder næringslivsavisen.
– Dette er et eksempel på en ny måte å jobbe på. Vi gir miljøer utenfra tilgang på bankens ekspertise og infrastruktur. Er det vellykket, så kan vi forhåpentlig være med å lansere noen av ideene som første kunde, sier Bjerke til DN.
På spørsmål om hvor mye dette koster banken, svarer han følgende:
– I første omgang har det svært lite kostnader. Det vil hovedsakelig være indirekte kostnader fordi våre ansatte skal hjelpe til og det gis tilgang til systemene våre.
Shifter tok en prat med Bjerke i oktober, og da sa han følgende:
–Vi er for opphengt i gårsdagens forretningsmodeller. Gårsdagens måte å tilby produkter og tjenester på gjør at vi glemmer at endringene nå skjer i et tempo vi aldri har sett før. Vi må rett og slett disrupte oss selv, og vi må få hele organisasjonen med på å disrupte seg selv slik at vi kan endre oss i rask takt, sa Bjerke til Shifter.
Dersom noen av gründerne utvikler nye produkter eller tjenester, vil StartupLab kunne tilby et konvertibelt lån på inntil 800.000 kroner. Hvis selskapet er levedyktig, vil fond hos Startuplab få mulighet til å konvertere gjelden til aksjer. I tillegg vil selskapet kunne motta finansiering fra Innovasjon Norge på inntil 500.000 kroner, slik at det totalt kan utgjøre 1,3 millioner kroner.
LES OGSÅ: Rune Bjerke frir til gründere og investorer