Stig Myrseth(t.h) og Dovre Forvaltning slår seg sammen med Huddlestock-gjengen.

Huddlestock og Dovre vil bli ny fintech-kjempe: "Flere bør slå sammen kreftene"

Publisert Sist oppdatert

Et av landets ledende fintech-selskaper og noen av de skarpeste finansanalytikerne slår seg sammen til ett selskap. -- Vi står sterkere sammen når vi skal konkurrere internasjonalt, sier Murshid M. Ali.

Huddlestock og Dovre Forvaltning fusjonerer, og får sammen over 150 millioner norske kroner under forvaltning, og blir en aldri så liten fintech-kjempe i norsk målestokk.

De er velkjente i hver sin leir de to selskapene som nå danner det som i norsk målestokk kan kalles en "fintech-kjempe". Oppstartsselskapet Huddlestock har vunnet en rekke priser og fått stor oppmerksomhet for sin plattform som tilbyr profesjonelt kurerte investeringsmuligheter til investorer over hele Europa og deler av Asia. Dovre på sin side har levert god avkastning til kundene i lang tid, og gründer Stig Myrseth går for å være en av de dyktigste finansanalytikerne her til lands.

Utfyller hverandre

Huddlestock-gründer Murshid M. Ali kaller fusjonen "en perfekt match".

-- Tradisjonelle fondsforvaltere investerer lite i forskning og utvikling, og fokuserer på kunder og salg. Vi fokuserer mye på produkt og lite på kunder og salg. Dovre har det vi har manglet, og vi har det Dovre har manglet, fastslår Ali.

Stig Myrseth viser til at finansbransjen står overfor en digital disrupsjon som vil snu opp-ned på næringen det kommende tiåret.

-- Huddlestock har en teknologi i verdensklasse noe som er dokumentert gjennom at vi har vunnet flere utmerkelser enn noe annet norsk fintech-selskap. Teknologilederskapet innen vår nisje gir oss gode forutsetninger for å vinne kampen om kundene og skape store verdier for våre aksjonærer, sier Myrseth, som blir ny CEO i Huddlestock.

"Pangstart"

Huddlestock operer nå i store deler av Europa. Selskapet fikk nylig innvilget patent i USA på crowdfunding-teknologien sin, og har vokst jevnt i antall kunder og størrelsen på forvaltningskapitalen. Men det har ikke tatt av.

-- Vi har hatt utfordringer med å øke forvaltningskapitalen. For oss vil Dovre-fusjonen gi en pangstart nå videre, sier Murshid M. Ali.

Huddlestock startet med å utvikle en tjeneste der de ville la vanlige folk investere på bakgrunn av analyser og råd som tradisjonelt har vært forbeholdt de profesjonelle investorene. Etter hvert har selskapet utviklet en tung plattform, som tilbyr ikke bare kuraterte investeringsråd, men også crowdfunding og crowdtrading.  De retter seg i tillegg også inn mot bedriftsmarkedet.

Han gikk for en tid tilbake av som CEO i selskapet, men fortsatte som tungt involvert styremedlem og medeier.

Med tanke på at inntektene til Huddlestock baserer seg på en prosent av forvaltet kapital, ligger det an til at inntektene også vil øke betydelig.

Samme ambisjoner

De største eierne etter fusjonen blir Huddlestock-gründerne og Stig Myrseth, som hver for seg sitter på noe over ti prosent. I tillegg er det en rekke investorer som i hovedsak er fra Stavanger-området.

-- Det er jo ofte en del forskjeller mellom startups og mer etablerte selskaper. Er det ikke krevende med en fusjon i så måte?

-- Slike prosesser er jo tunge. Det har tatt tid for å finne ut av ting, men Stig (Myrseth) er en veldig visjonær leder - og har fulgt godt med på det som skjer i Fintech-bølgen. Han og Huddlestock deler de samme målene og ambisjonene. Det har gjort ting mye enklere, sier Ali.

Fornuftig med sammenslåinger

Han tror det vil bli ytterligere konsolidering i fintech-bransjen nå fremover, også blant andre startups etterhvert.

-- Jeg tror det er fornuftig. Flere bør slå sammen kreftene og konkurrere internasjonalt.

-- Tenker du at flere bør gjøre som dere?

-- Ikke alle kanskje, men de som opererer i tungrodde industrier. Vi står sterkere sammen, tenker jeg.

-- Er gründere litt vel ærekjære kanskje, vil gjøre ting på egen hånd, og at det kanskje er et nederlag å slå seg sammen med andre?

-- Jeg skal ikke synse, men tror man bør kvitte seg med egoet sitt. Som CEO eller gründer tror man ofte at man har rett om alt, men det er lurt å lytte og være ydmyk.

-- Er det baksiden av å ha sterk vilje og stor tro på det man driver med, det som må til den første tiden for å bygge et selskap?

-- De første årene må man ha sykt sterk vilje, slå ned vegger og skape ting. Så etter hvert når et produkt skal vokse, og det går litt senere enn man ønsker, så burde man ta grep for å sørge for at ting blir stort og at du når opp i den internasjonale konkurransen.

Måtte finne riktig partner

-- Hadde du noen gang noen argumenter mot å slå dere sammen med andre?

-- Ja, vi måtte finne riktig partner. Vi har vært i dialog med veldig mange
Inn- og utland.

-- Hvorfor et norsk selskap, hadde det ikke vært bedre med et internasjonalt selskap?

-- Ja, si det. Det er enklere å forstå hverandre, man er tryggere på hverandre, snakker det samme språket og har de samme ambisjonene. Huddlestock er jo veldig internasjonale, vi har ansatte fra mange land, selv om eierne og gründerne stort sett er norske.

Det nye selskapet har 15 ansatte, kontorer i London, Vilnius, Stavanger og Oslo, og mer enn 2000 investorer på plattformen.

Børs?

-- Dere har nå mange investorer og har nå også fusjonert. Hvordan håndterer dere at det er så mange som skal være med å bestemme?

-- Vi har et kompetent styre, samt større aksjonærer som er samstemte om strategi og visjon, påpeker Ali.

-- Hva er veien videre nå? Børs?

-- Det er jo naturlig, men ligger lenger frem i tid, kanskje ett til to års tid.