Luftambulansens helikopter i lufta i Trondheim kan få utfordrer.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Luftambulansens helikopter i lufta i Trondheim kan få utfordrer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norske forskere på kapitaljakt for å utvikle verdens første ambulansedrone

Publisert Sist oppdatert

Førerløse droner med plass til passasjerer kan bli supereffektive ambulanser, og forskere på Gjøvik er nå i gang. 

Et forskningsprosjekt ved NTNU har nå som mål å utvikle en ambulansedrone.

Førerløse droner med plass til passasjerer kan bli virkelighet innen få år. I Dubai testes i dag taxi-droner, i Norge vil forskere utvikle ambulansedroner, skriver nettstedet Gemini.no.

Superraske

– Droner vil gi bedre mulighet til å komme raskt fram til et skadested og frakte pasientene bort, sier professor Mohammad Derawi til Gemini.no. Han leder forprosjektet ved NTNU i Gjøvik der man ønsker å utvikle en norsk ambulansedrone med plass til to passasjerer.

En drone kan ta med seg utstyr og medisiner til et skadested. Og altså en lege som kan følge en pasient til sykehus.

Derawi peker på at en drone har store fordeler framfor helikoptre fordi de kommer lett fram og kan lande på vanskelig tilgjengelige steder. De er førerløse og fjernstyres.

Et supplement

Droner kommer – i hvert fall ikke foreløpig – å erstatte helikoptre, men være et supplement. Forskerprosjektet er avhengig av penger og søker både prosjektmidler og investorer.

– Vi har behov for finansiering for å kunne utvikle en prototype. Vi søker prosjektmidler og vil skaffe investorer. Jeg vil anslå at med 20 til 30 millioner kroner har vi store muligheter for å være først i verden på å utvikle dette. Det inkluderer forskning, utvikling og testing av dronen, påpeker Derawi overfor Gemini.

(NTB)

Powered by Labrador CMS